Nyitókép: Unsplash.com

Pilisi ivóvíz-korlátozás: volt egy intő jel

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző
2021. június 25. 21:18
Korlátozták az ivóvíz-használatot a Pilisi-medence több településén. A Dunamenti Regionális Vízmű (DMRV) azt közölte, olyan mértékben megnőtt a vízfogyasztás a hőség miatt, hogy veszélybe került az ivóvíz-szolgáltatás. Nem lehet locsolni, medencét tölteni. Az InfoRádió Péterffy Gábort, a budakalászi önkormányzat kabinetfőnökét kérdezte.

Péterffy Gábor elmondása szerint Budakalász viszonylag szerencsés helyzetben van, mert nem a legmagasabban fekvő pilisi települések egyike, ennek ellenére a település egyes részeink tapasztalható volt a víznyomás-csökkenés, szolgáltatás-kimaradásról azonban nincs szó. Meglátása szerint az ivóvízszolgáltató éppen azért jelzett időben, hogy a korlátozással meg lehessen előzni a teljes vízhiányt.

Tájékoztatása szerint a Dunamenti Regionális Vízmű arra kérte Budakalász, illetve további nyolc település intézményi és lakossági ivóvízhasználóit, hogy mellőzzék a kerti locsolást, a kerti öntözőrendszereke működtetését, valamint az úszómedencék feltöltését, és

kizárólag a háztartási és létfenntartáshoz szükséges ivóvízmenyiséget használják el.

Péterffy Gábor az InfoRádió kérdésére válaszolva elárulta, nincs arról tudomása, hogy a környező teleüléseken volt-e arra eset, hogy egyáltalán ne lett volna szolgáltatás. Az mindenesetre egy intő jel volt, hogy a víztermelő kutak az ivóvízbázisok maximális kapacitása mellett sem tudták feltölteni az ivóvíztároló medencéket.

A kabinetfőnök végül azt is közölte, hogy Budakalászon egy 6,5 kilométeres ivóvízhálózat van, amit a szolgáltató sajnálatos mód nem tud olyan ütemben kicserélni, mint ahogyan azt egyébként a fektetéskori várható élettartam, vagy a műszaki állapota szükségeltetné.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pilisi ivóvíz-korlátozás: volt egy intő jel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást