Nyitókép: Turisták a velencei Szent Márk téren 2021. június 7-én. MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Napokon belül megszűnhet a maszkviselési kötelezettség - a nap hírei

Infostart
2021. június 24. 22:40
Meghosszabbították a hőségriadót péntek éjfélig. 120 éve nem volt ilyen meleg júniusban, mint ma.

A járványügyi korlátozások további enyhítéséről döntött a kormány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy amint meglesz a 5 és félmillió beoltott, megszűnik a kötelező maszkhasználat beltéren is, és nem kell majd védettségi igazolvány a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és strandokon. Úgy vélte, hogy ez napokon belül megtörténhet. Továbbra is szükség lesz az igazolványra ugyanakkor a tömegrendezvényeken. Gulyás Gergely elmondta, hogy Ukrajna kivételével a közúti határátkelőknél visszaállt a korábbi rend: a schengeni határokon megszűnt az ellenőrzés, Románia, Horvátország és Szerbia irányában pedig egészségügyi ellenőrzés már nincs.

Júliustól Magyarországon is elérhető lesz a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós zöldigazolvány. A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: a papír alapú változatot a kormányablakokban lehet igényelni, vagy ügyfélkapun keresztül lehet letölteni és kinyomtatni, és elérhető a digitális változat is. Gulyás Gergely közölte: hétfőtől tájékoztató kampány indul az uniós zöldigazolvány használatáról. Hozzátette: a szomszédos országok többségébe már enélkül is szabadon lehet utazni.

Meghosszabbította a hőségriadót péntek éjfélig az országos tisztifőorvos. A vörös kód péntek este 8 óráig marad érvényben . A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözékkel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord. A villamosenergia-ipari rendszerirányító tájékoztatása szerint tegnap kora este 6814 megawatt volt az országos bruttó rendszerterhelés, ami 150 megawattal haladja meg a kedden mért történelmi rekord értéket. A nyári csúcsfogyasztáshoz a klímaberendezések használata járul hozzá leginkább.

Százhúsz éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint ma. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldalán azt közölte: országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő, vagyis az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb. A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord.

Márciusban választhat köztársasági elnököt az Országgyűlés – mondta a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Kocsis Máté arra számít, hogy már a parlament őszi ülésszaka is kampányhangulatban fog telni, de nem lát okot arra, hogy tavasszal ne ülésezzen a Ház. Elmondta, hogy a Fideszben formálisan még nem történt meg az egyéni képviselőjelöltek kiválasztása a jövő tavaszi választásra, de arra utalt, hogy azok indulni fognak, akik most is képviselők.

Előrelátó és felelősségteljes lépéseket tart szükségesnek az infláció stabilizálásához a jegybank előrejelzési és elemzési igazgatója. Balatoni András az MNB legfrissebb jelentését ismertetve kiemelte: az infláció szerkezete eltért attól, amire a jegybank márciusban számított; az összetétel tartósabb és magasabb áremelkedést jelez. Elsősorban az iparcikkek és a szolgáltatások áremelkedése volt kiugró.

Kizárták az MSZP-ből Molnár Gyulát. Az ellenzéki párt etikai és fegyelmi tanácsa azzal indokolta döntését, hogy a politikus súlyosan megsértette az MSZP integritását, amikor jelezte, hogy ha a parlamenti választáson mandátumot szerez, a DK frakciójának a tagja lesz. Molnár Gyula ugyanakkor azzal érvelt, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a DK elnökei között június 1-jén létrejött együttműködési megállapodás kinyilvánította, hogy ő a DK országgyűlési képviselőcsoportjához fog csatlakozni. A szocialisták korábbi elnöke 30 év után távozik a pártból.

Romániában júliustól tovább lazítanak a korlátozásokon: a rendezvényeken az eddigieknél többen gyűlhetnek össze. A vendéglők és szórakozóhelyek már hajnali 2 óráig maradhatnak nyitva. A kormány az eddigi 200-ról 300-ra emelte a magánrendezvényeken engedélyezett maximális létszámot azzal a kikötéssel, hogy a résztvevőknek védettséggel kell rendelkezniük.

Portugáliában szigorodnak a járványügyi intézkedések a 2,8 milliós lélekszámú lisszaboni régióban péntektől a portugál hatóságok így akarják visszaszorítani a nyári szabadságolások idején fenyegető növekvő számú fertőzéseket. Pénteken délután 3 órától hétfő reggel 6-ig csak negatív - PCR vagy antigén - koronavírusteszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet be, illetve kilépni Lisszabon térségéből.