eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma
Egy munkás elkészült rendszámtáblákat szed le a szortírozó kocsiról a Plaket Kft. győri üzemében, ahol a gépjárművek rendszámait gyártják, 2012. szeptember 13-án. Még az idén döntés születhet a területi (megye, járás) alapú rendszámokról, és amennyiben a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Újabb részletek derültek ki az új formátumú magyar rendszámokról

Jövő júliustól új rendszámot kapnak az új autók, de a régi azonosítók is velünk maradnak, amíg az adott autót végleg ki nem vonják a forgalomból – mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

2022. július 1-jétől új formátumú rendszámtáblát kapnak az újonnan forgalomba helyezett gépjárművek, az eddigi 3 betű 3 számból álló kombináció már kifutóban van, hiszen már a T betűt is elhagytuk és tudjuk, hogy az U és a V korábban már a motorkerékpároknak, illetve a nehéz tehergépjárműveknek kiadásra került – mondta az InfoRádióban Mosóczi László.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ismertette, hogy a jelenlegi kombinációt a 4 betűből, illetve 3 számból álló rendszámtábla fogja felváltani. Az eddigi ideiglenes rendszámtáblák – E, M, Z, T és egyéb karakterek vagy karakterkombinációk – helyett egységesen I betűjelet fognak kiadni, illetve külön rendszámtáblái lesznek a taxiknak, a Magyar Honvédség, a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a büntetés-végrehajtás járműveinek. Ami megmarad a régiből, az a muzeális jellegű járművek, az oldtimerek rendszáma, az OT.

Az államtitkár szerint a jelenlegi formátum jövő nyárig biztosan kitart, utána pedig fokozatosan vezetik be az új rendszámot. Az újonnan forgalomba helyezett járművek már az új formátumú rendszámot kapják, míg a régieket a járművek forgalomból történő kivonásával együtt vezetik majd ki.

A felvetésre, hogy miért éppen a 4 betű és 3 szám változat mellett döntöttek, és miért nem a településhez kötött rendszám mellett, mint például Németországban, vagy a személyhez kötött mellett, mint például Ausztriában, az államtitkár azt mondta, azért esett a választás erre a kombinációs típusra, mivel így nagyon hosszú távon biztosítható lesz a rendszámtábla-ellátás.

"Ha a területi elvet választanánk, akkor ha az állampolgár vagy a vállalkozás lakóhelyet, illetve székhelyet változtat országon belül, akkor rendszámtáblát is kellene cserélni, egy felesleges adminisztratív lépést ezzel elhagyunk" – tette hozzá Mosóczi László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×