eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Idén nyáron is torlódásokra kell számítaniuk a Horvátországba utazóknak

A rendőrség számolt be a szabályokról és a várható helyzetről.

A koronavírus-járványtól függetlenül idén nyáron is jelentős turistaforgalomra kell számítaniuk hétvégenként a Horvátországba utazóknak vagy onnan érkezőknek - hívta fel a figyelmet szerdán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK).

A korábbi évek tapasztalatai alapján - függetlenül a világjárvány kialakulásától - az idén is a turistaforgalom jelentős növekedésével lehet számolni a nyári hónapokban. Különösen a horvátországi turnusváltások idején, vagyis péntektől hétfőig a letenyei határátkelőhelyeken alakulhat ki jelentős várakozási idő.

A várakozások elkerülése érdekében alternatív útvonalként javasolja a rendőrség az Isztria irányába tartóknak, hogy az M7-es, majd M70-es autópályán, Szlovénián keresztül utazzanak. Horvátország déli részére nemzetközi személyforgalomban az M6-os autópályán, az udvari határátkelőhelyen keresztüli utazást ajánlják, de a magyar állampolgárok a barcsi közúti határátkelőt is igénybe vehetik.

Akik Letenyén keresztül igyekeznek Horvátországba vagy onnan haza, az autópályán lévő határátkelő helyett személyforgalomban, a gyorsabb határátlépés érdekében választhatják a közeli közúti határátkelőhelyet is.

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a célországban érvényben lévő utazási feltételekről, vagyis

  • a szállásról szóló regisztrációs igazolás meglétéről, valamint
  • a koronavírussal összefüggő beutazási szabályokról, mindemellett pedig
  • ellenőrizzék az úti okmányok érvényességi idejét.

Magyar állampolgárok továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártya formátumú ideiglenes személyi igazolvánnyal léphetik át a magyar-horvát határt.

Az Adriai-tengerre igyekvők körében legnépszerűbb két letenyei határátkelőt 2020-ban összesen 2,033 millió vették igénybe - köztük 454 ezer magyar állampolgár -, míg a koronavírus-járvány előtti évben, 2019-ben még 5,531 millió volt az átlépők száma, közülük csaknem 1,474 millió volt magyar.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×