Meglehet a Magyar Honvédség új parancsnoka

Infostart
2021. május 28. 09:13
Korom Ferenc vezérezredes felmentése után újabb rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben.

Miután szerdán váratlanul megjelent Áder János döntése, melyben felmentette Korom Ferenc vezérezredest, a Magyar Honvédség parancsnokát, csütörtökön újabb sokat eláruló határozat jelent meg. Orbán Viktor miniszterelnök május 28-i hatállyal ugyanis a honvédelmi miniszter javaslatára felmentette Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárát - szúrta ki a Portfolio.

A helyettes államtitkárt más fontos megbízatására tekintettel mentette fel a kormányfő – ez a fél mondat arra utalhat, hogy Ruszin-Szendi Romulusz lesz a szerdán váratlanul felmentett Korom Ferenc utódja a honvédség parancsnokaként.

Korom Ferenc vezérezredes korábban maga kérte a Magyar Honvédség parancsnoki posztjáról való felmentését Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, azzal indokolva, hogy a 2018-ban rábízott feladatokat elvégezte és sikeresen vezette a Magyar Honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is, ám a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak.

Távozása meglepetést okozott.

Áder János köztársasági elnök 2019. január 15-én nevezte ki Korom Ferencet a Magyar Honvédség parancsnokává, megbízatása 2023. május 15-ig szólt. Felmentése június 1-jétől hatályos.