Nyitókép: Wikipedia

Újfajta védelmet alkalmaznak a magyar autósok

Infostart
2021. május 19. 05:20
Úgrásszerűen nő a fedélzeti menetrögzítő kamerák használata.

Egyre többen vásárolnak menetrögzítő kamerát a MediaMarkt-nál. 2020-ban több mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák forgalma az előző évihez képest és 2021 első hónapjaiban szintén erős forgalomnövekedést regisztráltak. Mindennek hátterében az állhat, hogy a sofőrök önmaguk védelmében veszik ezeket az eszközöket, hiszen egy vitás közlekedési helyzetben a rögzített felvételek érdekeiket védhetik, de akár közérdeket is szolgálhatnak – írja a kreszvaltozas.hu.

A legnépszerűbb menetrögzítők a 15-35 ezer forint közötti árkategóriából kerülnek ki, nagyfelbontású rögzítéssel, automatikus bekapcsolással, éjszakai felvételkészítéssel, MicroSD kártyás memóriabővítési lehetőséggel.

A Budapesti Autósok Közössége is folyamatos növekedést lát a beküldött felvételek mennyiségében. Az oldal 2017-es indulásakor küldtek nekik az olvasók olyan menetrögzítővel készített felvételeket, amelyeken sokakat érdeklő, vitatott események voltak láthatók. Mostanra naponta 20-30 menetrögzítővel készített videót kapnak az autósoktól. Ezeket a felvételeket a Budapesti Autósok Közössége a megfelelő törvények szerint, nem megszemélyesíthető módon publikálja annak érdekében, hogy segítse a renitens, direkt szabályszegők kiszűrését.

A menetrögzítő kamerákkal készült felvételek beküldése és nyilvános megosztása ugyanakkor jogi kérdéseket is felvet. Mivel az így készült felvételek személyes adatnak számítanak, jogsértésnek minősül, ha ezeket úgy teszik közzé nyilvánosan, hogy a rajtuk szereplő személyek, rendszámok, és egyéb, harmadik személyek azonosítására alkalmas adatok jól láthatók.

A menetrögzítővel készült felvételeket viszont elfogadja a rendőrség, bíróság, valamint a biztosítótársaság bizonyítékként, de csak akkor, ha a felvételek jogszerű forrásból származnak. Ilyen lehet, amikor az autós közösség a nem megszemélyesíthető felvételekre hívja fel a figyelmet, majd az eljárás keretében a hatóság elkéri az eredeti felvételt a laptól vagy a felvétel tulajdonosától. Ilyenkor, akárcsak azokban az esetekben, amikor személyesen küldik el a felvételeket a hatóságoknak, a felvétel készítőinek érdemes egyéb, jogszerűen rendelkezésre álló bizonyítékot is bemutatniuk, illetve maguk tanúskodniuk az eset kapcsán.