Szélsebesen felépül a kőbányai BringAréna

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2021. május 8. 13:30
Az év 300 napján fűtés nélkül is használható lesz a sátor alatti 200 méteres pálya.

Várhatóan az év végére készül el a kőbányai Sportligetben a BringAréna nevű Velodrom, vagyis fedett kerékpáros pálya, amely 700 millió forintos állami támogatásból valósul meg – mondta az InfoRádióban a X. kerületi polgármester, D. Kovács Róbert.

"Egy régi álom valóra váltásán dolgozunk, a kerékpársportnak nagyon hiányzik az a fedett hely, ahol a pályakerékpárosok edzeni tudnak. Magyarországon több mint száz évvel ezelőtt épült egy ilyen Szombathelyen, illetve ismert még a Millenáris Velodrom, de az nagyon rossz állapotú, így edzésre már kevéssé használható" – mondta.

A telket az önkormányzat biztosítja (15+5 évre), a beruházást pedig a kerékpárszövetség és a kormány támogatásával valósítják meg a Sportligetben, 270 napon belül.

A pálya különlegessége az lesz, hogy a 200 méteres pályakörön belül kialakítanak majd egy közel 2000 négyzetméteres belső teret, amelyet közlekedési/kerékpáros alapismeretek oktatására fognak használni a gyermekeknek.

A pálya az amatőrök előtt is nyitva lesz, ám ahhoz, hogy valaki élvezni tudja a körözést, el kell sajátítania a pályakerékpározás alapjait, de ez D. Kovács Róbert szerint nem ördöngösség.

A 4500 négyzetméter alapterületű, fémszerkezetű ponyvacsarnokban egy 200 méter hosszú, 6 méter széles, döntött kanyarú fapályát helyeznek el. A csarnokban lesz egy alagút, hogy a pálya belsejébe biztonságosan be lehessen jutni a kerékpárosok zavarása nélkül, ezenkívül egy vizes blokk szolgálja ki a sportolókat és a 100 fős lelátón helyet foglaló nézőket. Az épület a sátor jellege miatt nem lesz fűthető, de évente 300 napon át lehet majd használni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kőbányai BringAréna – D. Kovács Róbert
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást