Nyitókép: Sipos Renáta asszisztens előkészíti oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 28-án. MTI/Balázs Attila

Csak írásbeli érettségi lesz az idén is, később nyitnak a középiskolák - a nap hírei

Infostart
2021. április 9. 22:53
Egy nap alatt 285 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség miatt Magyarországon. Elhunyt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő.

Egy nap alatt 285 beteg halt meg a koronavírus okozta betegség miatt Magyarországon. 7325 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 262 és fél ezret. 11363 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A járvány kezdete óta már csaknem 23 ezer ember halt meg Magyarországon.

A miniszterelnök szerint a beoltottak számától függ a nyitás minden lépése, de figyelni kell a járványügyi adatokra is. Orbán Viktor a Kossuth rádióban úgy vélte: május elején meglehet a 4 millió a beoltott, és akkor védettségi kártyával már lehet étterembe, koncertre, közösségi eseményekre menni.

Az általános iskolák és óvodák a terveknek megfelelően megnyitnak április 19-én, a középiskolákban azonban nem lesz jelenléti oktatás május 10-ig - erősítette meg a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek, szóbeli nem.

Mégsem vásárol Magyarország a kínai CanSino és az indiai CoviShield oltóanyagokból. A külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére elmondta: akkor van értelme újabb oltóanyagok beszerzésének az Európai Unión kívüli forrásból, hogyha azok időben segítséget jelentenek.

Magyarország segít Szlovákiának az általa megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a szlovák miniszterelnök-helyettessel tartott megbeszélése után közölte, Magyarországon rendelkezésre áll a bevizsgáláshoz szükséges tudás és a nemzetközileg akkreditált laboratóriumi kapacitás.

Újabb vakcinával, a Janssen oltóanyagával összefüggésben is vizsgál vérrögképződéses eseteket az Európai Gyógyszerügynökség. Eddig négy ilyen esetről tudnak, ezek közül három még a klinikai vizsgálatok szakaszában történt. Korábban az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban merültek fel hasonló aggodalmak.

Jóváhagyta a járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek kiegészítő támogatását az Európai Unió Tanácsa. A rendelkezésre bocsátott több mint 120 millió euróból egyebek mellett az új típusú koronavírus újabb variánsainak észlelésére és megfigyelésére szolgáló tagállami kapacitások megerősítését fogják finanszírozni.

Európában átlépte az egymilliót a koronavírus-járvány halottainak száma - közölte az Egészségügyi Világszervezet európai hivatala. A fertőzöttek száma - a járvány kezdete óta - immár meghaladja a 47 milliót.

Márciusban átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál. Egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az árak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

Magyarország az egyik legfontosabb gazdasági partnerének tekinti Romániát – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a budapesti magyar-román üzleti fórum megnyitóján. Szijjártó Péter a román gazdasági miniszterrel aláírta a Mátészalka-Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről szóló megállapodást, amely a 3. autópálya-összeköttetés lesz a két ország között.

Visszautasította a német külügyminisztérium a Petry Zsolt ügyében tett magyar kormányzati nyilatkozatokat. A berlini tárca szóvivője elfogadhatatlanoknak nevezte a megnyilatkozásokat, főleg a nemzetiszocializmussal kapcsolatos utalást. A berlini Hertha futballklub kedden a Magyar Nemzetnek adott interjú miatt vált meg kapusedzőjétől arra hivatkozva, hogy Petry Zsolt bevándorlásról és az azonos neműek házasságáról tett kijelentései nem állnak összhangban a sportegyesület szellemiségével.

Nézők előtt rendezik meg az idei labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit - jelentette be a kontinentális sportági szövetség. A Magyar Labdarúgó Szövetség jelezte: Budapest célja, hogy a Puskás Arénában rendezett négy mérkőzésen a nézőtéri ülőhelyek száz százalékát elfoglalhassák a szurkolók.

A koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Igaly Diána, a Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke. Az olimpiai bajnok 56 éves volt. Igaly Diána női koronglövészetben a 2004-es ötkarikás játékokon volt első, emellett két világbajnokságon és egy Európa-bajnokságon diadalmaskodott.

Meghalt II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp edinburgh-i herceg, 99 éves volt - jelentette be a Buckingham-palota. Fülöp herceg február 16-án került egy londoni kórházba, ahonnan március közepén hazaengedték. Az uralkodó férje az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult.