Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Szlávik János: súlyos a kórházi helyzet, szigorítás jöhet

Infostart
2021. március 19. 12:20
Akár 50 százalékkal is halálosabb lehet a brit mutáns – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

Szlávik János már most úgy érzi, hogy a helyzet nagyon súlyos. A brit mutáns okozza azt, hogy a betegség halálosabb, mint a korábbiak. Pontosan nem tudják, mennyivel, de akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint a korábbi vírusmutánsok. Ráadásul jobban terjed és fiatalabbakat fertőz meg a brit mutáns – mondta az ATV Start című műsorában az infektológus főorvos.

A Dél-pesti Centrumkórházban még nem kellett olyan problémával szembenézniük, hogy betegek között kelljen dönteniük. Hozzátette, hogy úgy tudja, Magyarországon összességében rendelkezésre áll annyi ágy, hogy ne kelljen ilyen döntéseket hozni.

A halálozások számáról azt mondta, nem lehet összehasonlítani az adatokat, mert Magyarországon aki koronavírus-fertőzöttként kórházba kerül és egyszer meghal, az koronavírus-halott. Sok országban 28 napban határozzák meg a koronavírus-halálozás végső napját.

Sok esetben látja azt Szlávik János, hogy az első oltások után fertőződnek meg az emberek.

Fertőzhet az, aki már be van oltva, viszont nem olyan mértékben, mint, aki nincs beoltva – tette hozzá. Az infektológus szerint az oltások komplex védelmet nyújtanak.

A főorvos a járványszámok további romlása esetén nem tartja kizártnak, hogy szigorítás lesz.