Nyitókép: MTI/AP/Ng Han-kuan

Nem az emberek "lazulása" miatt rosszabb most a helyzet

Infostart
2021. március 11. 04:40
Ferenci Tamás biostatisztikus, aki tagja a kormány járványelemző munkacsoportjának, a járvány mostani hullámáról és arról beszélt, hogy mikor mutatkozhat az oltások hatása.

A harmadik hullám az előző kettőhöz képest más helyzetet jelent, ezt a vírus egy új, nagyobb fertőzőképességű variánsa okozza - fejtette ki. "A rendelkezésre álló adataink alapján az emberek közti kontaktusok száma nem, vagy csak minimálisan nőtt, magyarul nem arról van szó, hogy mi védekezünk rosszabbul, hanem arról, hogy a vírus támad jobban. Ez egy ilyen játék, a sokat emlegetett reprodukciós számot (R-szám) 1 alá kell húzni" – mondta az Indexnek adott interjúban, hozzátéve: "nem az történik, hogy az intézkedések most már nem működnek. Működnek, csökkentik a reprodukciós számot ugyanúgy, de egy magasabb szintről indulva – így viszont már nem elégségesek ahhoz, hogy 1 alá kerüljünk."

Úgy véli, a legoptimistább forgatókönyv a járvány lefolyásában az, hogy

áprilisra már érzékelhető hatása lesz az oltásnak, így lassulhat a számok növekedése.

A helyzetre nagy befolyással van, hogy mennyi oltóanyag lesz és mennyire adatják be maguknak az emberek, illetve hogy a vakcinák tényleg hatásosak és biztonságosak-e. "Hosszabb távon az lesz a döntő, hogy az oltást követő immunitásunk meddig fog tartani, ezt jelenleg még nem tudjuk megmondani" – tette hozzá.

Ferenczi Tamás szerint veszélyes a mostani helyzet, ugyanis nem egyszerűen arról van szó, hogy a reprodukciós szám 1 fölött van, hanem arról, hogy

folyamatosan emelkedik, a január végi 0,8 körüli értékről most már 1,3-ig jutott.

Valahogy 1 alá kellene visszavinni - fejtette ki, hozzátéve, hogy az biztos, hogy nagyobb veszélyben leszünk a vírustól, mint valaha voltunk Magyarországon.”