Nyitókép: Pixabay

Figyelmeztetés "jó embereknek": nevelőszülőnek lenni megéri

InfoRádió
2021. március 10. 19:11
A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója szerint mintha előöregedőben lenne a nevelőszülői társadalom.

Jelenleg csaknem 25 ezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon, azonban nevelőszülőkből sok helyen hiány van, náluk alig 5 ezer gyermek nevelkedik.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója az InfoRádió Családi hét című magazinműsorában elmondta, a családi befogadó attitűd nélkül a rendszer, vagyis a nevelőszülőknél élő gyermekek sorsa pontosan a idősödőben lévő nevelőszülői társadalom okán - ha nem figyelünk oda - 10-15-20 éven belül "visszaintézményesülhet", ami azt jelenti, új nevelőszülőket kell toborozni, méghozzá tematikusan.

"Mindenképp oda kéne figyelnünk arra, hogy a társadalom legszélesebb köreiből képesek legyünk megszólítani erre a befogadói szülői hivatásra jó nevelőszülőket, jó embereket" - fogalmazott a fő célról.

Szerinte biztosítani kellene az emberek számára a legalapvetőbb információkat a nevelőszülőségről, és tisztázni, hogy

nevelőszülőnek lenni "ma már egy professzionális hivatásvállalás", biztosítotti jogviszony - tisztességes fizetés jár érte,

és eleve egy olyan miliőben valósul meg, ahol az adott az adott szakellátást biztosító hálózat szakmai vezetése és nevelőszülői tanácsadók is támogatják, segítik ezt a hivatásvállalást.

"Magyarul: nincsenek egyedül a nevelőszülők" - foglalta össze.

Szerinte a leginkább "hézagpótló" nevelési forma a nevelőszülői család.

Alább a Családi hét teljes március 1-jei adása meghallgatható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Családi hét - március 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást