Nyitókép: Pixabay.com

Így jöhet össze a fogorvosok 100 százalékos béremelése

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2021. február 10. 06:00
Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi területért felelős vezetője az InfoRádióban elmondta, akár a szájsebészek és más fogszakorvosok is hozzáférhetnek a lehetőséghez. Tudni azt is, mikor érkezik a számlára a már emelt fizetés.

Másfélszeresére emelkedik a fogászati finanszírozás forrása, vagyis több mint 26 milliárd forint többletforráshoz jutnak a fogorvosi ellátást vállalkozói formában végző szakemberek idén.

Mint az InfoRádiónak Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara fogorvos-területi vezetője elmondta, ebből a forrásból az alapellátásban résztvevő fogászoknak lehetőség lesz ugyanazt a kigazdálkodni, mint amit a többi orvosszakmában keresni lehet.

A kormánynak célja a béremelkedésen kívül az is, hogy a minél magasabb szintű ellátás mellett praxisközösségekbe lépésre is ösztönözze a fogászokat.

"Az átalakítás nemcsak a bérekben nyilvánul meg, hanem szerkezeti változás is jön, az alapellátásnál a háziorvosokat, a házigyermekorvosokat és a fogorvosokat is érinti ez. A célja az, hogy

a praxisközösségek által jobban tudjanak igazodni a területi igényekhez,

és jobban ki tudják szolgálni az ott élőket. A helyzet még kidolgozatlan, most folyik a háttérmunka, amely megadja a majdani praxisközösségek működési kereteit" – ecsetelte Gerle János.

Aki az emelt szintű praxisközösségbe belép, 100 százalékos többletforráshoz juthat, "szerencsés esetben" még a fogszakorvosok, szájsebészek is hozzáférhetnek ehhez a lehetőséghez.

Ha valaki nem vesz részt a praxisközösségben, a bértámogatásnak csak a 30 százalékát kapja meg – tette világossá Gerle János.

A plusz pénz áprilisban érkezhet, de januárig visszamenőleg, de ez a teljes egészségügyi ellátórendszerre is vonatkozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fogorvosok - Gerle János interjú
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást