Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Zöld buszos céget hoz létre az állam

Infostart / MTI
2021. február 9. 18:10
Mager Andrea nemzetivagyon-miniszter tette meg a nagy bejelentést keddi sajtótájékoztatóján.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten bejelentette: az autóbusz-állomány környezetbarát fejlesztésére Mobiliti Volánbusz Kft. néven közös vállalatot alapított az MVM zöld közlekedés meghonosításáért felelős társasága, az MVM Mobiliti Kft. és a MÁV-csoporthoz tartozó Volánbusz Zrt.

Szerinte az összefogásnak köszönhetően olyan cég jött létre, amely szerepet játszik majd az Európai Unió 2050-re kitűzött klímacéljának elérésében.

Hozzátette, a Mobiliti Volánbusz Kft. életre hívása, majd a Zöld Busz Program keretében elérhető pályázati támogatások lehetővé teszik a környezetkímélő autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kialakítását.

Felidézte, a Zöld Busz Program

36 milliárd forint támogatást tartalmaz 2020 és 2029 között,

a forráshoz közlekedési vállalatok, önkormányzatok juthatnak hozzá a környezet és a közlekedés zöldítésére.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az Európai Unió elvárása, hogy 2050-re 90-95 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása a közlekedési szektorban.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott arra, hogy a Volán járműflottájának folyamatos korszerűsítése is a szén-dioxid-kibocsátás nagymértékű csökkentését szolgálja.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője elmondta: a társaság célja, hogy lehetővé tegye a járműflotta környezetbarát fejlesztését a Volánbusz számára.