eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Karácsony Gergely megválasztott (j) és Tarlós István leköszönő főpolgármester (j2) a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én. Hátul Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely munkatársa (b) és György István, a fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottja.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tarlós István a Lánchídról: nem olcsóbb, hanem drágább lett a beruházás az új városvezetés alatt

Karácsony Gergely főpolgármester és a városvezetés szándékosan összekeveri a Lánchíd felújítására korábban kiírt bővebb tender büdzséjét a most lezárult közbeszerzési eljárás költségvetésével – hangsúlyozta az InfoRádiónak Tarlós István. A korábbi főpolgármester szerint nem tartható a rekonstrukció 2023-as határideje.

Hosszas huzavona után eredményesen lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás, bruttó 26,75 milliárd forintért az A-Híd Zrt. újíthatja fel. Az ár körül vita bontakozott ki, mert Karácsony Gergely főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában is úgy fogalmazott, "a Tarlós István idején kiírt közbeszerzésben 8 milliárddal többe került a Lánchíd felújítása a villamosalagúttal együtt, és én nem tudom azt megmondani, hogy az a műszaki tartalom, amit az alagút felújítása jelent, mennyit ér". Közben a kormányzati politikusok szerint inkább ötmilliárddal drágább lett a beruházás.

"Előre szóltam, ha manipulálják a ciklusaim történéseit, azt nem fogom szó nélkül hagyni.

Nem kell összevissza hazudni, és akkor nem fogok helyreigazítani"

– mondta a Karácsony Gergely által is megemlített előző városvezető, Tarlós István az InfoRádióban, aki úgy látja, Budapest jelenlegi vezetői mindent megtesznek azért, hogy a Lánchíd körüli eseményeket összezavarják, hogy a közvélemény ne kapjon megbízható képet a valós helyzetről.

A korábbi polgármester szerint Karácsony Gergely nem mond igazat, amikor azt mondja, nem tudja, mennyibe került volna külön a pesti villamosalagút felújítása a korábbi közbeszerzési ajánlat szerint. A dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy a Lánchíd, illetve a pesti villamosalagút 2019-es ajánlati költsége külön-külön megállapíthatók:

a Lánchíd 21,8 milliárdja és a villamosalagút 13,4 milliárdja pontosan szerepel.

"Ámulatba ejtő, hogy mit lehet itt ködösíteni, vitatni, csak bele kellene nézni az anyagokba. Csak akarni kell… A főpolgármester úr mondhatta volna azt, hogy drágább lesz ezért vagy azért, ami az előleggel vagy a kötbérrel kapcsolatos könnyítéseiket nem magyarázná, de legalább lenne értelme, hogy a majdnem ötmilliárdos drágulásra miért tette a főpolgármester úr azt a bizarr bejelentést, hogy nyolcmilliárddal olcsóbb" – mondta Tarlós István. Hozzátette, az önkormányzati választások után terveket és pénzt is hagytak hátra, 2019 decemberében ki kellett volna írni az új, feltételes közbeszerzést, aminek semmi akadálya nem volt, csak módosítani kellett volna az engedélyezési okiratot.

A volt főpolgármester nem is érti, miről folyik a vita, hiszen a 27 milliárd forint valóban olcsóbb a 35 milliárdnál, csakhogy két különböző projektről van szó: az egyik a Lánchíd felújítását tartalmazta a Széchenyi tér és a pesti villamosalagút rekonstrukciójával együtt, míg a másik csak a híd felújítását. Ugyanakkor a kettő mégis összevethető, hiszen a korábbi ajánlatban a Lánchíd felújítása 21,8 milliárd forintba került volna, most pedig ugyanez 26,75 milliárdba, tehát

nem olcsóbb, hanem drágább lesz a beruházás.

"Eljátsszák a hülyét, elbizonytalanítják a gondolkodást, egy sokkal nagyobb beruházást hasonlítanak össze egy kisebbel, és azt bizonygatják, hogy a nagyobb többe kerül, mint a kisebb. Miközben nem tudni, miért fizetnek ötvenszer nagyobb előleget, mint a 2019-es ajánlatban volt, és miért felezték le a kötbéreket. Ebből már az Alstom-szerződéseknél is nagy gond volt" – emlékeztetett Tarlós István.

A politikus szerint probléma, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem egyszerre valósul meg a teljes rekonstrukció, mert a villamosalagút és a Széchenyi tér átépítését párhuzamosan lehetett volna elvégezni a Lánchíddal. Most, hogy külön ütemben valósul meg,

meghosszabbodik az az idő, ameddig a hidat le kell zárni.

Tarlós István azonban abban is kételkedik, hogy a híd átépítésére szánt idő elég lesz: "A 2023-as határidő kizárt, hogy tartható lenne. 2024-re talán befejezhető, de még alá sem írták a szerződést."

Külön kitért arra is, hogy Karácsony Gergely azt állította, nem ismerte részletesen a felújításra tett korábbi ajánlatokat.

"Ez szemen szedett valótlanság. Ilyenkor nem értem őt, miért kell ilyeneket mondania.

Gyanítom, hogy nem a maga ura, érzésem szerint időnként olyan dolgokat is el kell mondania, amelyek nem az ő agyszüleményei. (...) Ha sumákolnak, és az a cél, hogy ne lehessen tisztán látni, akkor ügyes, amit tesznek, ha nem, akkor dilettánsok" – mondta Tarlós István.

A fővárost 2010 és 2019 között irányító politikus a városházán még tavaly megalakított vizsgálóbizottságról is elmondta a a véleményét, amelynek az esetleges korrupciós ügyeket kellene feltárnia, de egyelőre még nem került nyilvánosságra ilyen eset.

"Ehhez mindenkinek joga van, de a Demszky-korszakkal összevont eljárást én előre megfontolt kommunikációs haszonvadászatnak tartom – mondta Tarlós István. – Hogy jön a mi időszakunkhoz a 4-es metró, a parkolás vagy a Bálna botránya. Ha valóban korrupciógyanú van, akkor miért nem tesznek inkább feljelentéseket, nem kockáztatnak vele semmit. Miért nem bízzák a nyomozóhatóságra a dolgot, hacsak nem az a cél, hogy majd a parlamenti kampányban akarnak összevissza beszélni. Nyolcadik hónapja megalakult, nem tudom, mit találtak eddig. Gyanús, hogy van valami mögöttes cél, amiről nem beszélnek. A kampányra időzítenek, akkor majd azt mondanak, amit akarnak, most is halljuk miket mondanak a Lánchídról…"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×