eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Így készülnek az utazási irodák 2021-re

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége arra számít, hogy a második negyedévben emelkedni fog az utazási kedv, a nyári időszakra pedig már jelentős számú foglalás érkezett. A szervezet elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy egyes országok korábbi gyakorlatának megfelelően elvárás lesz az utazás előtt az oltási igazolás. Hozzátette: a megfelelő biztosítások megkötésével megelőzhetik az utazások elmaradása miatti kárt az utasok.

Az utazási irodák bizakodóak, miután egy optimista szektorról van szó, annak ellenére, hogy rendkívül nehéz év áll mögöttük, amely során árbevételeik mindegy 80-90 százalékkal estek vissza – emlékeztetett az InfoRádiónak Molnár Judit. Ugyan jelentős javulással 2021 első negyedéve sem kecsegtet, érkeznek már foglalások: leginkább Dubaj, a Maldív-szigetek, Zanzibár, a Dominikai Köztársaság, Kuba, Mexikó keresett. Komolyabb keresletnövekedés a második negyedévben kezdődhet, a vakcina esetleges széleskörű elterjedésével pedig a nyári időszakra normalizálódhat a helyzet.

Természetesen az irodák óvatosan terveznek, és az előző évekhez képest korlátozottabb kapacitást kötöttek le, így a szövetség elnöke arra hívta fel minden utazni vágyó figyelmét, hogy

érdemes lehet már most előfoglalás keretében lefoglalni a nyári utazást, élve a még rendkívül kedvező akciókkal.

Annál is inkább, mert a Magyar Utazási Irodák Szövetségének értesülései szerint a nyugat-európai cégek „gőzerővel rányomultak” a tipikus tengerparti üdülőhelyek szállodáira.

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt az utazási irodák mindenki számára azt javasolják, kössenek utazási biztosítást, ami – mások mellett – egy esetleges utazás alatti megbetegedés esetén lehet hasznos, illetve

gondoskodjanak az egyre nagyobb jelentőséggel bíró útlemondási biztosításról is,

mert egy indulás előtti esetleges pozitív teszt során ennek terhére lehet intézni a befizetett összegnek a visszatérítését.

Molnár Judit kérdésre válaszolva arra is kitért,

szerinte nem várható áremelés a hazai utazási irodák részéről.

A vállalkozások ugyanis vélhetően nem úgy gondolkodnak, hogy 2021-ben akarnák pótolni a tavalyi évben elszenvedett rendkívül komoly veszteségeiket. Az áremelkedés kockázata inkább abban van, ha a későbbiekben növekedni fog a kereslet, akkor az irodák is csak drágább áron fogják tudni beszerezni a helyeket a szolgáltatást közvetlenül nyújtóktól, ide értve a légitársaságokat, külföldi szállodákat.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a későbbiekben hamarabb juthatnak majd utazási lehetőséghez mindazok, akik már túlestek a koronavírus elleni oltáson. Kormányok is hozhatnak erre vonatkozó intézkedéseket, bevezetve az oltási könyvet. Emlékeztetett, évtizedek óta ismert gyakorlat, hogy például bizonyos dél-amerikai országokba a sárga egészségügyi kiskönyv hiányában nem lehetséges a beutazás, pontosabban anélkül, hogy az tartalmazná a sárgaláz elleni oltást. Ennek analógiájára

könnyen valószínűsíthető, hogy oltási könyvek kerülhetnek bevetésre az egyes nemzetálmokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×