Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Csányi Sándor és Nagy István is a volt Szent István Egyetem kuratóriumában

Infostart
2021. január 4. 10:50
Öttagú kuratórium irányítja a modellváltó agráregyetemet fenntartó alapítványt.

A korábbi Szent István Egyetem február 1-jétől a hatékonyabb és magasabb színvonalú felsőoktatás érdekében alapítványi fenntartásban működik tovább. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fenntartói jogai egy erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványhoz kerülnek. A felsőoktatásért felelős miniszter felkérte az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait, akik a felkérést elfogadták, munkájukat a zökkenőmentes átmenet érdekében a lehető legkorábban megkezdik – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnök:

  • Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjai:

  • Nagy István agrárminiszter
  • Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja
  • Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja
  • Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos

A testület azon dolgozik majd, hogy az intézmény a modellváltás által biztosított nagyobb mozgástérrel, szabadsággal élve képes legyen megfelelni saját minőségi elvárásainak és a piaci, tudásipari környezet igényeinek is. A kuratórium tagjai komoly tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek az agrárium, a felsőoktatás és az üzlet területén, hatékonyan tudják képviselni az ágazat és az egyetemi polgárok szempontjait. Stratégiai vízióval, pénzügyi és menedzsmenttudással támogatják az intézmény fejlődését, a képzés korszerűsítését.

Az intézményben öt campuson több mint 13 ezer hallgató tanul. A modellváltáshoz fűződő elvárás, hogy a MATE 2030-ra bekerüljön a világ 100 legjobb agráregyeteme közé.