Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Jövő évtől másként védik a Kúria elnökét

Infostart
2020. december 18. 13:50
Január 2-től Darák Péter után Varga Zsolt András a Kúria elnöke. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ekkortól nem részesül személyi védelemben a Kúria elnöke.

A kormány a vezetőváltáshoz kapcsolódóan, 2021 január 2-i hatállyal megszüntette a Kúria elnökének a személyi védelmét. Ekkortól a minisztereknek járó védelmet kapja, amelyet a Készenléti Rendőrség biztosít – írta a napi.hu.

A jelenlegi szabályok szerint állandó védelemben részesülő személynek számít a Kúria elnöke, rajta kívül a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a külpolitikáért felelős miniszter és az Alkotmánybíróság elnöke kapja ezt a védelmet.

Ebből a körből kerül ki jövő év elejétől a Kúria elnöke. Ez azzal is jár, hogy megszűnik a szálláshelyének (rezidenciájának) az őrzése és a családtagjai sem jogosultak személyvédelemre, ha az alapos ok miatt szükségessé válna.

A szabályozás rögzíti továbbá, hogy "a Készenléti Rendőrség a Kúria elnöke részére felső középkategóriájú gépjárművet és hivatásos biztonsági gépjárművezetőt biztosít, amelyek igénybevételéről a Kúria elnöke lemondhat. Az ezzel kapcsolatban felmerült költségek a Készenléti Rendőrséget terhelik."