Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Így újul meg a korhű Budavári Palotanegyed

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2020. december 13. 20:46
Az első átadott épületek bizonyítják, hogy lehetséges a teljes történeti rekonstrukció a Budavári Palotanegyedben: a Nemzeti Hauszmann Program első hároméves etapja 2021 végén zárul le.

Három alapvető területen zajlik a Budavári Palotanegyed történeti rekonstrukciója a tizenkét éven át tartó Nemzeti Hauszmann Programban, melyből egy területen szinte végeztek már a szükséges munkálatokkal – mondta el az InfoRádióban a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos. Ez a sikeres terület a zöldterületek rendbetétele: mint azt Fodor Gergely elmondta, míg korábban bokatörés nélkül szinte lehetetlen volt a Clark Ádám térről gyalogosan feljutni a várhegyen át a palotába, mostanra mind a Király-lépcső, mind az Ellyps-sétány megújult.

A program második pillére az ideológiai okokból lebontott épületek visszaépítése:

a lovarda, a Stöckl-lépcső és a főőrség rekonstrukciójával végeztek.

"Ezeket korhűen helyreállítottuk, a látogatók már meg is ismerhetik az épületeket a Budavári Séták segítségével" – mondta a kormánybiztos, hozzátéve, van még dolguk a Csikós-udvaron: tereprendezés, valamint liftek és a Hauszmann-rámpa megépítése is vár rájuk, mindezt jövő novemberben szeretnék átadni majd az itt lakóknak és az ide látogatóknak.

A visszaépítések közé tartozik továbbá az egykori Vöröskereszt Egylet székházának újjáépítése: ennek helyén jelenleg foghíjtelek áll a Dísz tér sarkán. József főherceg felrobbantott palotáját és annak kertjét, valamint a Honvéd Főparancsnokság kupolás épületét is rekonstruálniuk kell még a program keretében.

A harmadik pillér a legnagyobb feladat, egyben munkájuk ékköve is Fodor Gergely szerint, ez pedig nem más, mint a Budavári Palota történeti rekonstrukciója.

"Ha tizenkét év alatt tudunk végezni a Királyi Palota történeti tereinek rekonstrukciójával, illetve a külső homlokzat és a tetőszerkezet helyreállításával, akkor minden munkatársam nagyon büszke lehet magára" – fogalmazott a kormánybiztos.

Azt is elmondta, csaknem félszáz szakember dolgozik a korabeli anyagok felkutatásán, hogy lehetőség nyílhasson a korhű visszaépítésre.

"Eddig teljesen eredményesek voltak,

korabeli szállítólevelek, anyagminták és fényképek is lehetővé teszik, hogy az épületek valóban korhűek legyenek"

– fogalmazott. A munka minőségére véleménye szerint bizonyítékot jelet a már rekonstruált lovarda és főőrség épülete.

Fodor Gergely arról is beszélt, az első három évre tízmilliárd forintos keretet kaptak, jövőre kell újra a kormányhoz fordulni az engedélyes és kiviteli tervekkel a további finanszírozás érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Így áll a Budavári Palotanegyed felújítása – Fodor Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást