Nyitókép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Már nem lesz újabb társadalmi egyeztetés a Balaton partjáról

Infostart
2020. december 11. 05:40
Online ülést tartott a Balatoni Fejlesztési Tanács, és több érdekes ügyben is tájékoztatást adott.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi, online ülésén ismét szóba került a vízparti rendezés társadalmi egyeztetése, és kiderült, jelenleg a tóparti önkormányzatokkal zajlik az egyeztetés, a munkának a felénél tartanak, utána kerül sor az állami szakigazgatási szervekkel történő egyeztetésre. Mivel a tervezet 2019 végén nyilvánosságot kapott széles körben, véleményezésre is lehetőség nyílt akkor, és jelentős változáson azóta nem esett át, egyelőre nem tereznek újabb társadalmi egyeztetési kört – írja a hirbalaton.hu.

Lesz újra főépítésze a Balaton-régiónak, csak a kinevezése a járvány miatt akadt el. Az egyre riasztóbb tóparti beépítések miatt is sürgetővé vált balatoni főépítész kinevezése, amelyre a törvényi felhatalmazás adott, többféle javaslat is született már, amelynek zajlik az egyeztetése.

A siófoki obszervatórium szoros szomszédságába tervezett ötszintes ház megépítésének megakadályozására mindent megtett a BFT, javasolta a cseretelek megoldást, a telektulajdonos kártalanítását, de az építési engedély kiadása, illetve a jogszabály-módosítások eredményeképpen jelenleg már több lehetőséget nem adnak a jelenlegi jogszabályok.

Egy közelmúltban elfogadott új jogszabály szerint társelnököt nevez ki a Miniszterelnökség a BFT élére. Bóka István, a BFT elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, a miniszter joga és kötelessége a társelnök delegálása. Arra a hírre reagálva, hogy kormánybiztost kap a Balaton-régió, közölte, a vízügyi kérdések kapcsán tervezik a kormánybiztosi rendszer bevezetését, vagyis nem területfejlesztési, nem turisztikai, illetve nem balatoni gazdaságfejlesztési területen.