INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

karácsony gergely

budapest

fürjes balázs

Újabb hullámok csapkodnak a kormány-Budapest vitában

Újabb hullámok csapkodnak a kormány-Budapest vitában

A középpontban Budapest anyagi helyzete áll. A pénzügyminiszter és a Budapestért is felelős államtitkár szerint jók a Városháza gazdasági viszonyai, a főpolgármester viszont úgy látja, a kabinet a főváros pénzéből akar fejlesztéseket megvalósítani.

A pénzügyminiszter szerint kínosan magyarázkodik a főpolgármester a főváros anyagi helyzetéről. Varga Mihály a közösségi oldalán arról írt: Karácsony Gergely magyarázkodásának lényege, hogy a "csúnya, gonosz" kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot. Varga Mihály szerint viszont a tények azt mutatják, hogy

2010 óta az állam 375 milliárd forint adósságot vállalt át Budapesttől,

eközben az iparűzési adó bevételei 85 milliárdról 164 milliárd forintra emelkedtek, a Fővárosi Önkormányzatnak 2020 második negyedév végén 27,9 milliárd forint állt a rendelkezésére, állampapírban 135 milliárdja volt.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a szolidaritási elvet korábban csak egy önkormányzat törte meg, és fizetett kevesebbet: Budapest, ezt a kivételezettséget szünteti meg fokozatosan a kormány: a főváros idén a normál képlet szerinti összeg 85 százalékát fizeti be, csak jövőre szűnik meg a kivételezett helyzet, ez a folyamat egyébként már Tarlós István idejében elkezdődött – tette hozzá Varga Mihály.

Időközben a főpolgármester egy sajtótájékoztatón azt mondta, újra a kormányhoz fordulnak, hogy támogassák a környezetbarát trolik beszerzését. Karácsony Gergely szerint a kabinet a főváros pénzéből akar fejlesztéseket megvalósítani Budapesten.

"Nem adjuk fel ezt a küzdelmet, nem vagyunk hajlandóak beletörődni abba, hogy ezt a kiváló lehetőséget elszalasszuk. Éppen ezért újra a kormány asztalára tesszük a fejlesztési hitel programcsomagját, amelyben 50 új troli és 50 új villamos beszerzését valósítanánk meg. A kormány az elmúlt napokban rengeteg, szépen hangzó ígéretet tett a budapestieknek, és arról beszélt, hogy jobbnál jobb fejlesztéseket kíván megvalósítani. Jellemzően

azokból a pénzekből tenné, amelyeket a Fővárosi Önkormányzattól vettek el.

Ha a kormány nem állja a szavát, és nem fizeti ki ezeket a fejlesztéseket, akkor legalább tegye lehetővé a fővárosnak, hogy az európai uniós hitelkeret terhére a főváros megvásárolhassa a járműveket. Ha ezt is megakadályozza, akkor a kormány a budapesti polgároknak üzen hadat."

Szerdán Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt az InfoRádiónak arról, hogy a kormány sem a budapesti adóemelést, sem a főváros eladósodását nem tartja alkalmas eszköznek a járvány miatti gazdasági visszaesés kezelésére.

"Elvonások tekintetében pedig Budapest továbbra is kivételezett helyzetben van, a költségvetés legnagyobb haszonélvezője,

az egyetlen önkormányzat, amely kap támogatást közösségi közlekedésre a központi költségvetésből."

Fürjes Balázs arról is beszélt, hogy a kabinet saját forrásból valósít meg fővárosi beruházásokat, ha a Városháza ezt elfogadja.

"A kormány kész milliárdokkal tehermentesíteni a budapesti költségvetést, és magunkra vállalunk 60 milliárd forintnyi városfejlesztést. Itt szó van a pesti rakpartok gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításáról, szó van a budai fonódó villamos déli irányú meghosszabbításáról, felajánlottuk a gellérthegyi sikló megvalósítását is" - mondta.

Tüttő Kata, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor azt mondta, a kabinet fővárosi beruházások támogatása közben a kormányközeli vállalkozókat akarja kifizetni.

"Ők azt mondják, hogy terheket vállalnak át, miközben azért fizetünk közműadót, mert vizet szolgáltatunk, csatornázunk.

Nem kormányzati pénzt kérünk, hanem azokat az adóforintokat, amelyeket itt fizetünk, budapestiek, maradjon itt a pénz, hogy működhessen ez a város."

A Városháza még nem adott választ a kormány javaslatcsomagjára, mérlegeli a terveket.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kormány vs. főváros - Van-e pénz?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018