Nyitókép: Pixabay

Igazi veszélyforrás az online zaklatás

InfoRádió
2020. október 11. 19:44
A netes zaklatás azért igen elterjedt, mert arc és név nélkül alacsony a zaklató számára a belépési küszöb. Az áldozatokból nagyon eltérő hatást válthat ki egy ilyen cselekmény. Kiemelten fontos hasonló helyzetben megosztani a terhet, ha pedig a felszólítás hatására is folytatódik a zaklatás, akkor érdemes a rendőrséghez fordulni és hívni a lelki segélyt.

Az online zaklatást az teszi nagyon elterjedtté, hogy igen alacsony a belépési küszöb, hiszen név és arc nélkül, álprofil mögé bújva, gyakorlatilag következmények nélkül lehet bántó, zavaró üzenetet küldeni másoknak, vagy posztolni, kommentelni bárkiről – mondta az InfoRádiónak Reményiné Csekeő Borbála, a Kékvonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

Egy nemzetközi kutatás szerint, amelyben 13-17 év közöttieknél vizsgálták a szexuális tartalmú, kortársaktól érkező bántalmazást és zaklatást,

a megkérdezettek negyede mondta azt, hogy valamiféle zaklatás érte már.

A szakember szerint nagyon eltérően reagálnak az ilyen helyzetre a bántalmazottak, elképzelhető, hogy ugyanaz az üzenet valakiről lepereg, másnál viszont mélyre megy, és megingatja a saját magáról kialakított képet.

A tizenévesek igen veszélyeztetett csoportja az online zaklatásnak,

mert náluk még nincs kialakult identitás, instabil lehet az önértékelés, így kifejezetten várják a megerősítést az online médiában ("mennyire jó pasi/nő vagyok"), és ha nem ezt, hanem zaklatást, bántást kapnak, az megérinti őket.

A lehetséges következményekről Reményiné Csekeő Borbála elmondta, lehet, hogy valakinek csak a délutánja lesz a zaklatás elszenvedésétől lehangoltabb, másnál viszont öngyilkossági gondolatokhoz vezet. A bizonytalan, kortárs kapcsolatait kudarcosnak tartó személyiség rosszabbul élheti meg, mint az, akinek van párkapcsolata, erős baráti köre, iskolai vagy sportsikere, és támogató család áll mögötte.

Fontos, hogy van különbség a között, hogy a valós életben is jelen van-e a zaklató, vagy csak a virtuális térben "ismerik" egymást.

A zaklatás elleni védekezéssel kapcsolatban a szakmai vezető úgy nyilatkozott, hogy a határozott visszajelzés hatásos lehet. Rászólni a zaklatóra, hogy ezt fejezze be, üzeneteinek blokkolása elég lehet, de ha átmegy megfélemlítésbe, zsarolásba, akkor nem túlzás a rendőrséghez fordulni, hiszen

a zaklatás bűncselekmény,

és fontos, hogy az áldozat ne maradjon egyedül, ne a saját szégyeneként, titokként kezelje a dolgot, hanem beszéljen a környezetében egy támogató személlyel.

A Kékvonal lelki segélyvonalán, a 116-111-es telefonszámon is várják a hívásokat, hogy megoszthassák a zaklatás terhét a fiatalok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Netes zaklatások – Reményiné Csekeő Borbálával
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást