Nyitókép: Pixabay.com

Bő 4 méter mély folyóvá duzzadt a Gyöngyös-patak

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2020. október 5. 19:45
A Pinka-patak sem úszta meg a szombat éjszakai "zuhanyt", aki a hétvégén látta először a két folyóvizet, akár mosolyoghatott is a patak elnevezésen.

Apadni kezdett a Pinka- és a Gyöngyös-patak, amely az esőzések miatt megáradt a hétvégén - mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

"Szombaton a késő délutáni órákban érkezett meg az a hidegfront, amelyből eleinte kisebb zivatarok alakultak ki a vízgyűjtő területeken. Majd az esti órákban már komolyabb zivatarláncok fejlődtek ki, ez azt jelentette, hogy helyenként negyed óra alatt akár 25 milliméter csapadék is lehullott, és ebből a kis patakok nyilván nagyon gyorsan megáradtak, aztán még a vasárnap reggeli órákban is esett az eső" - idézte fel a vízügy szóvivője.

Számokban kifejezve: a Pinka-patak vízgyűjtőjére 40 milliméter csapadék hullott le, a Gyöngyös-patakéra pedig 40-55 milliméter közötti. Ez a vízügy szerint "nagyon jelentős" mennyiség.

S hogy mi történt azóta, hogy nem esik?

Vasárnap az osztrák határhoz közeli Gyöngyös-patak 434 centiméteren már tetőzött, hétfő reggelre pedig másfél métert apadt (287 cm), a Pinka-patak 357 centin tetőzött vasárnap déltájt, hétfőn viszont már csak 150 centis a vízállás, és folyamatos apadást várnak a következő időszakra is, bár némi bizonytalanságot okoz a szerdától várható újabb adag csapadék.

A Dunán és a Tiszán a kicsit csapadékosabb időjárás nem okoz nagy változásokat - mondta még el Siklós Gabriella.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Áradások - patakok, folyók
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást