Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Kiss Zoltán nb. vezérőrnagy, az AH főigazgatója (b) az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új székházának átadásán Budapesten 2019. szeptember 19-én (MTI/Máthé Zoltán)

Felmentették a belföldi titkosszolgálat főigazgatóját

Infostart
2020. szeptember 15. 06:48
Távoznia kell az Alkotmányvédelmi Hivatal éléről Kiss Zoltánnak.

A felmentésről szóló határozat Orbán Viktor miniszterelök aláírásával a szeptember 14-i Magyar Közlönyben jelent meg. A rövid szövegből az derül ki, hogy a felmentés a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter, vagyis Pintér Sándor javaslatára történik, szeptember 15-i hatállyal.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal egy belföldön tevékenykedő titkosszolgálat, a honlapja szerint "működésének középpontjában a Magyarország szuverenitását, alkotmányos rendjét, társadalmi és gazdasági stabilitását leplezett formában veszélyeztető törekvésekkel szembeni eredményes fellépés áll". A szervezet védi Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit, feladatai közé tartozik többek között a kémelhárítás, az alkotmányvédelem, a gazdaságbiztonság, a nemzetbiztonsági védelem és ellenőrzés, de közreműködikmigrációs és honosítási eljárásokban is.