Nyitókép: Pixabay

SZFE: konstruktív hangnemben zajlott az egyeztetés a HÖOK szerint

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2020. szeptember 9. 22:50
Nem történt előrelépés a színművészeti ügyében összehívott az egyeztetésen. A megbeszélésre csak a Rektori Konferencia, a HÖOK és az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának képviselője ment el.

"Vidnyánszky Attila és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így tehát nem szeretnénk velük tárgyalni, hiszen nincs miről" – ezt válaszolta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata arra a meghívóra, amit a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) küldött. A két szervezet a színművészetin kialakult helyzetről kezdeményezett egyeztetést. Úgy tűnt, ha a hallgatók nem is, az egyetem vezetése elmegy a tárgyalásra, ám végül ők is távol maradtak. Murai László HÖOK-elnök szerint ezért egy új megbeszélést kezdeményeznek.

Az egyeztetésre a kezdeményezők mellett csak a Színművészetit fenntartó alapítvány egy kuratóriumi tagja, Rátóti Zoltán, valamint a modellváltás segítő jogász ment el. A HÖOK-elnök szerint a megbeszélés konstruktív hangnemben zajlott, előrelépés azonban nem történt. Az egyetem azon követeléséről sem tudtak megegyezni, hogy a szenátus delegálhasson tagokat a kuratóriumba.

"Amikor azt javasolta mind az MRK, mind a HÖOK, hogy valamifajta gesztust kell gyakorolni, hogy úgy tűnjön, az ügy előre tud mozdulni és nem egy állóháború zajlik, akkor úgy tűnt, mintha ez leülepedett volna a kuratórium képviselőjében, ígéretet azonban ennek megtételére nem kaptunk" - fejtette ki Murai László.

Egyetértés volt azonban arról, hogy a tanév mielőbbi megkezdése a legfontosabb, konkrét terv azonban ezzel kapcsolatban sem született. Murai László megjegyezte: a színművészeti modellváltása - a többi intézményéhez képest szokatlanul gyorsan történt meg, ennek kereteibe az intézmény vezetése nem tudott beleszólni. A HÖOK-elnök szerint azonban fontos lenne, ha a szenátus döntési jogköre nem csorbulna.

"Ha csak ebben valamifajta kompromisszumos megoldás vagy előremozdulás történne a fenntartó részéről, akkor az az egyetemi képviselőket is meg tudná nyugtatni abban a tekintetben, hogy az új kuratórium sem akarja az intézmény saját döntési kompetenciáit csorbítani. Úgy látjuk, hogy ameddig ez nem történik meg, nem lesz előrelépés az ügyben" - fejtette ki a HÖOK elnöke.

A megbeszélés további résztvevői – bár sajtótájékoztatót ígértek – végül nem álltak az újságírók elé. Az InfoRádió kereste a megbeszélésen résztvevő Rátóti Zoltánt, valamint a Magyar Rektori Konferenciát is, de hívásainkra nem reagáltak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
SZFE-egyeztetés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást