Nyitókép: Pixabay

Ismét látogatási tilalom van a fővárosi idősotthonokban

Infostart
2020. szeptember 3. 18:02
A főpolgármester számolt be az intézkedésekről. Úgy vélte továbbá, hogy minél több koronavírustesztet kellene elvégezni Magyarországon, és a kormánynak át kellene gondolnia az ingyenes teszteléssel kapcsolatos eljárást.

Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, számba vették, mit volt a tanulsága az első hullám tapasztalatainak, e kérdésekről egyeztettek szerdán a fővárosi fenntartásban működő idősotthonok vezetőivel. Ők beszámoltak a júliusban kiadott főpolgármesteri utasítás végrehajtásáról, az izolációval, teszteléssel, járványügyi protokollal kapcsolatos intézkedéseikről, arról, hogy jelenleg rendelkezésre állnak a védekezéshez szükséges eszközök és források.

Továbbra sem tudnak olyan ellátottról az idősotthonaikban, aki elkapta volna a fertőzést.

Ám mivel az első hullámmal ellentétben, amikor a főpolgármester szerint a kórházakból került be a vírus az intézményeikbe, a második hullámban komoly kockázatot jelent, hogy a látogatók vagy az ott dolgozók vihetik be a fertőzést az intézményekbe. "Ez ellen két dolgot teszünk: bár tudjuk, hogy sok esetben nehéz élethelyzeteket teremt,

kénytelenek voltunk elrendelni a látogatási tilalmat az idősotthonokban. És folyamatosan szűrjük nem csak az ellátottakat, de a dolgozókat is".

Megjegyezte még a posztban, hogy bár sajtóhírek szerint tudósok a jelenlegi fertőzöttségi adatok alapján arról beszélnek, hogy hamarosan ezres nagyságrendben lehetnek új fertőzöttek Magyarországon, az önkormányzatok továbbra sem kapnak semmiféle információt a kormányzattól, ami alapján teendőiket elvégezhetnék. Karácsony Gergely ismét a tájékoztatás első hullámban tapasztalt rendjének megváltoztatását sürgette.

"Ideje van a figyelmeztetésnek: a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés más, újfajta hozzáállást igényel a döntéshozóktól. Több megfontoltságot, pontosabb tervezést, kiegyensúlyozott tájékoztatást. És némi példamutatást is" - fejtette ki a főpolgármester.