Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tizenegy új koronavírus-beteg, egy elhunyt Magyarországon

Infostart
2020. augusztus 5. 11:02
Egy idős, krónikus beteg a koronavírus-járvány legutóbbi magyar áldozata. A központi régió jó hírt kapott, és nagy arányban csökkent a házi karanténban lévők egyébként több ezres száma.

A hivatalos tájékoztató oldalon olvasható összegzés szerint 11 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), velük együtt 4564 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 599 főre emelkedett, 3431-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 534 fő,

hattal kevesebb a keddinél (és épp annyi, mint a hétfői adat).

Az aktív fertőzöttek 35%-a (188 fő), az elhunytak 60%-a (362 fő), a gyógyultak 44%-a (1517 fő) budapesti. Most hárommal kevesebb, 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük változatlanul 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Budapesten nem regisztráltak újabb fertőzést, Pest megyében eggyel nőtt a betegszám. Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyében két-két, Vas megyében és Szabolcs-Szatmár-Beregben egy új Covid-19 beteget regisztráltak egy nap alatt. Az összes eddigi megbetegedés eloszlása az alábbi ábrán látható.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A központi oldalon megjegyzik, hogy a külföldi országok jó részében tapasztalható emelkedett esetszámok nyomán bevezetett beutazási korlátozások nyomán a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 6858 embernél van érvényben ilyen intézkedés. A számuk egyébként jelentősen,

egy nap alatt 884 fővel csökkent.

Mindemellett tovább zajlik a felbukkanó esetek nyomán a kontaktkutatás és a tesztelés, a járvány kezdete óta összesen 350 108 mintavétel történt.

Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztató itt olvasható.