Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kilenc újabb koronavírus-fertőzött, egy halálos áldozat Magyarországon

Infostart
2020. augusztus 4. 09:29
Az aktív fertőzöttek száma kicsivel emelkedett.

A hivatalos tájékoztató oldal szerint 9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 4553 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt egy 77 éves krónikus beteg, így az elhunytak száma 598 főre emelkedett, 3415-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma az előz napinál hattal több, 540 fő.

Budapesti az aktív fertőzöttek 36%-a (193 fő), az elhunytak 60%-a (361 fő), a gyógyultak 44%-a (1513 fő). Jelenleg 75 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (számuk eggyel nőtt az előző napihoz képest), közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Budapesten két újabb esetet regisztráltak, Pest megyében nem nőtt a betegek száma az elmúlt 24 órában. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hattal, Hajdú-Biharban eggyel több a regisztrált beteg.
Az eddigi esetek összesen, megyénként (forrás: koronavirus.gov.hu)

Hatósági házi karanténban 7742 személy van (85-tel nőtt a számuk), és 348 132 mintavétel történt eddig.

Az általános szabályok változatlanok:

  • továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben,
  • fontos a távolságtartás, valamint
  • továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény.

Emlékeztet a központi oldal arra, hogy a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért járványügyi készültség, továbbá beutazási korlátozások vannak érvényben. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma megemelkedett.

Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló hivatalos tájékoztató itt olvasható.