eur:
393.34
usd:
367.71
bux:
66268.5
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Az adókedvezmény megszűnése után sok taxis is abbahagyja

Jóval kevesebb a fuvar, az adóteher visszaállításával sokan már nem tudják kitermelni a költségeiket.

A vészhelyzet időszakában drasztikusan visszaesett az utasok és az utazások száma. A kezdetben az előző időszakokhoz képest 80-90 százalékkal csökkent a kereslet a taxi-szolgáltatásra – mondta a novekedes.hu-nak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Tavasszal lesznek pontos adatok arról, hogy hány vállalkozás szüntette meg a tevékenységét a járvány miatt, de a vészhelyzet alatt a taxisok csupán harmada dolgozott. Személytaxis és személyszállító tevékenységi engedéllyel Magyarországon közel 11 ezer vállalkozás rendelkezik, Budapesten több mint 7 ezer taxis végez taxiszolgáltatást.

Metál Zoltán szerint most senki nem tudja előre megjósolni, mikor állhat vissza a korábbi forgalom. Amíg nem sikerül vakcinát gyártani, addig marad a bizonytalanság, ami nem tesz jó a turisztikai ágazatnak. Folyamatosan egyeztetnek a kamarákkal, próbálnak olyan javaslatokat megfogalmazni, amelyek további segítséget és könnyítéseket nyújthatnak az ágazatban dolgozó vállalkozásoknak.

Komoly segítséget és mentőövet kapott az ágazat a kata felfüggesztésével. Mivel a bevételek nem növekedtek az elmúlt hetekben sem, ezért sejthető, hogy augusztustól a fizetési kötelezettség visszaállításával több vállalkozás megszűnik.

A katás vállalkozók nehézségeit fokozza, hogy az autók bérleti díját a járványidőszak alatt csökkentették sok szolgáltatónál, a forgalom visszatértével azonban kezdenek fokozatosan visszatérni a régi díjakhoz, ami sok taxis számára kitermelhetetlen a kevesebb fuvar miatt. A piac már a járvány alatt is telítődött, a külföldi vendégek elmaradása pedig jelentős visszaesés a fizetőképes keresletben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×