eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Az unió költségvetéséről és a gazdasági mentőcsomagról tárgyalnak a tagországok állam-, illetve kormányfői – a nap hírei

Várhatóan csak jövő héten dönt a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósága a Lánchíd felújításának közbeszerzéséről. A jövő év végére nagyrészt befejeződnek a Liget Projekt jelenleg futó beruházásai.

Az Európai Unió költségvetéséről és a gazdasági mentőcsomagról tárgyalnak Brüsszelben a tagországok állam-, illetve kormányfői. A jövő évtől érvényes 7 éves büdzsére vonatkozóan Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 1.074 milliárd eurót javasolt az unió hosszú távú célkitűzéseinek megvalósítása és a helyreállítási terv teljes egészének megőrzésére. A tanácskozás másik kulcsfontosságú témája a koronavírus-járvány okozta károk orvoslását célzó 750 milliárd eurós helyreállítási terv.

A munkahelyteremtő beruházások kormányzati támogatásának fontosságát hangsúlyozta ismét a pénzügyminiszter. Varga Mihály a PreBeton új üzemének átadásakor Erdőteleken kiemelte: a gazdaságvédelmi program eddig 1 millió 200 ezer munkahelyet őrzött meg, és 225 ezer álláshely részesült bértámogatásban.

Magyarországi repülőgépalkatrész-gyártó vegyesvállalatot hozott létre az Airbus. Az üzem Gyulán épül fel, az európai repülőgépgyártó helikoptereihez fog precíziós alkatrészeket gyártani, és több mint kétszáz, magasan képzett dolgozónak adnak majd munkát.

Még a nyáron 5 és fél milliárd forint értékben meghirdeti a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit segítő új pályázatot a kormány - jelentette be az agrárminiszter. Nagy István azt mondta: a pénzből jut a legkisebb termelőknek a mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenységeik kialakítására, fejlesztésére, emellett támogatja a helyi termékek értékesítési lehetőségét.

Várhatóan csak jövő héten dönt a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósága a Lánchíd felújításának közbeszerzési tervezetéről. Fendrik László, a BKK megbízott vezérigazgatója azt mondta: még ebben a hónapban ki lehet írni a közbeszerzést és 2021 februárjában választhatják ki a kivitelezőt. A Lánchidat a tervek szerint (a sajtóeseményen elhangzottakról itt írtunk) 2023-ban adnák vissza a forgalomnak.

A jövő év végére jórészt befejeződnek a Liget Projekt jelenleg futó beruházásai – közölte az illetékes miniszteri biztos. Baán László az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: hogy továbbra is kérdéses az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza valamint a Városligeti Színház sorsa, amelyek megépítését ellenzi a főváros. Hozzátette: 2021. végéig a tervezett beruházások több mint fele biztosan elkészül.

A fővárosban 2-3 éven belül lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is – közölte a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid az InfoRádiónak elmondta: a Városliget autómentesítésének terveit a városvezetés és a kormány egyetértése alapján a Budapest Fejlesztési Központ készíti elő.

Első díjat nyert az amerikai űrügynökség pályázatán egy magyar vízkutató robot. A Puli Space elnevezésű tudományos csoport detektorát a Holdon használhatják vízkeresésre. NASA Artemis programja 2024-re tűzte ki az újabb emberes Holdra szállást.

Franciaországban a koronavírus-járvány okozta válság miatt elhalasztja a kormány az államfő által meghirdetett két nagy reformot. Jean Castex miniszterelnök közölte: a szakszervezetek által hevesen támadott álláskeresési járadék átalakítását a jövő év elején vezetik be. Az országos tiltakozási hullámot kiváltó nyugdíjreformról a következő hónapokban indulnak újra az egyeztetések.

Az eredetileg tervezettnél jóval nagyobb leépítésre, 20 ezer munkahely megszüntetésére készül a Daimler - értesült a Handelsblatt című német üzleti lap. A leépítést továbbra is elbocsátások nélkül, helyette a nyugdíjazás és a közös megállapodáson alapuló szerződésbontással kívánja végrehajtani az autógyártó.

A koronavírus-járvány, illetve az utazási korlátozások miatt azonnali hatállyal kivonta flottájából összes Boeing 747-esét a British Airways. Előzőleg a Qantas ausztrál légitársaság jelentette be a magas üzemelési költségű Jumbo jetek tervezettnél korábbi leállítását.

Mintegy 20 perc alatt kimutatja a koronavírus fertőzést egy ausztrál teszt. A Monash Egyetem kutatói szerint a teszt a múltbeli fertőzéseket is igazolja. A tudósok azt remélik, hogy a vizsgálat az antitestek észlelésére is alkalmas, ami segítené a vakcinák klinikai vizsgálatait.

Nagy-Britanniában soron kívül lovaggá ütötte II. Erzsébet királynő a koronavírus-járvány megfékezésére pénzt gyűjtő veterán katonát. Tom Moore áprilisi századik születésnapja előtt azt vállalta, hogy járókeretével százszor körbesétálja kertjét. Cserébe adományokat kért az állami egészségügyi szolgálat részére. A több mint másfél millió támogató magyar pénzben 12 milliárd 800 millió forintot adott össze.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×