INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

kormányinfó

gulyás gergely

borbély alexandra

augusztus 20.

tűzijáték

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 9-én.

Kormányinfó - Elmaradnak a Szent István napi rendezvények

Infostart

Nem lesz sem tűzijáték, sem légiparádé, elmaradnak a járványhelyzet miatt a Szent István napi rendezvények, az augusztus 20-i tisztavatást megtartják. A hétvégi uniós csúcsról, az iskolaőrökről és a Kaleta-ügyről is kérdezték a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez az első Kormányinfó a friss járványügyi intézkedések, egyebek között az új országbesorolások vasárnapi kihirdetése és szerdai életbe léptetése óta.

A járványügyi helyzettel kezdik

Hétről hétre döntenek az országok járványügyi besorolásáról. A kormány szerdán megteremtette a regionális besorolás lehetőségét egyes országon belül egyes tartományokra, területekre vonatkozóan máás-más besorolás lesz lehetséges. Az országok vasárnap kihirdetett besorolásán egyelőre nem változtattak.

A tervezett Szent István napi rendezvények elmaradnak, így az augusztus 20-i tűzijáték és a légi parádé is.

Arról is döntött a kormány, hogy augusztus 15-ig érvényben maradnak a korlátozások az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekre, a továbbiakról július végén döntenek.

„A védekezés sikeréhez a szabályok fenntartása és betartása szükséges”,a tömegközlekedésben, az üzletekben, a vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező a maszk.

Hétvégi uniós csúcs

A magyar kormány álláspontja, hogy nem lehet feltételeket kötni az uniós helyreállítási csomaghoz, a tagállamok kormányai tudják a legjobban, milyen intézkedésekre van szükség. Fontos, hogy ezt a 750 milliárd eurós forrást csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre, a növekedés ösztönzésére lehessen fordítani, és a nemzeti kormányok tudják, melyek a legjobb intézkedések. Közösen vállalnak kötelezettséget az országok, így joguk van ahhoz, hogy a szerintük legjobb módon használják fel ezeket az összegeket. Gulyás Gergely azt monda, nagyon eltérnek a tagállami álláspontok, ezért nem biztos hogy eredményes lesz a hétvégi uniós csúcs. Több uniós állam jogállam kritériumokhoz kötné az uniós pénzek folyósítását, azonban Magyarország és Orbán Viktor vétózhat is, ha így lesz.

Jönnek a kérdések.

Kifizetik-e a gyöngyöspatai ügyben megítélt kártérítést?

Továbbra sem értenek egyet a döntéssel, de miután a bíróság ítéletét tiszteletben kell tartani, a kormány Gyöngyöspata önkormányzatának rendelkezésére bocsátotta ezt a 100 milliós összeget.

Milyen szempontok alapján döntöttek az augusztus 20-i rendezvényekről?

A tapasztalatok szerint az eddigi stratégia bevált, a járványügyi korlátozások meghozták az eredményt. Sajnálják, hogy elmaradnak az ünnepi rendezvények, de a biztonság az első. Arról nincs döntés, hogy a tűzijátékra elkülönített pénzzel mi lesz, az ünnepségek többet hoztak volna az államnak, mint amibe kerültek volna.

Szigorítanak-e házszabályon a Deutsch Tamást ért antiszemita megjegyzés miatt a parlamentben?

Ki fogják vizsgálni a Házban, hogy mi történt pontosan.

Az egyetemek megszervezhetik-e a gólyatáborokat?

Augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket nem lehet megrendezni.

Leállhat a metrófelújítás? Lánchíd?

Drukkolunk továbbra is fővárosnak, hogy valamilyen területen egy kiírás sikeres legyen, amit kormány vállalt, ahhoz tartja magát, a felújításokra 80 milliárd forint támogatást ad, erről még 2018-ban döntöttek Tarlóssal Istvánnal, ehhez a kormány tartja magát.

Ugyanez vonatkozik a Lánchíd felújítására, ott is érvényben marad a kormány 6 milliárdos segítsége. Ha a főváros nem képes megoldani maga ezt helyzetet, az Országgyűlésnek kell az ügyben olyan törvényt alkotnia, amely lehetővé teszi a kormánynak a beavatkozást.

Mit kell tennie annak, aki sárga járványügyi besorolású országból jön haza?

Két megoldás van, az egyik, hogy mielőtt Magyarországra belépne két tesztet készíttet 48 órás időkülönbséggel, ha ezek negatívak, beléphet az országba, a másik lehetőség, hogy itt készíttet egy tesztet, ami ha negatív, kiválthatja a karantént.

Ha egy magyar állampolgár kiutazik egy zöld besorolású országba, de mire visszajönne, az az ország sárga lenne, akkor a belépésnél azt fogják nézni a határon, hogy az érkezésekor az ország milyen színű besorolású volt.

A beutazási rendeletek nem vonatkoznak azokra, akik már kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből és ezt igazolni is tudják, ők hat hónapon át szabadon utazhatnak.

MÁV, Volán

Gyakori és jogos kritika volt, hogy a két cég nincs tekintettel egymásra, sem a menetrendek összehangolásában, sem működésben. Példaként említette a buszpályaudvarok és a vasúti pályaudvarok egymástól való távolságát. Gulyás Gergely szerint a fúzió rövidtávon nem teszi olcsóbbá a működtetést, de érdemes volt összehangolni a két szolgáltatást, a cél, hogy egy jól működő struktúra jöjjön létre. Ha erre igény lesz, bővítik a járatszámot is.

Mi a teendője annak az intézménynek, amelyik iskolaőrt kap, noha nem kérte?

Az intézményfenntartóhoz illetve a Belügyminisztériumhoz kell fordulnia az intézménynek, a tárcának lesz arra lehetősége, hogy eldöntse, legyen-e az intézményben iskolaőr. Gulyás Gergely ugyanakkor nem látja reálisnak, hogy egy iskola visszautasítsa az iskolaőr jelenlétét.

Indokolt-e Horvátország zöld, azaz a legbiztonságosabb országoknak járó járványügyi besorolása?

A magyar kormány szerint indokolt, mert az egymillió főre jutó fertőzések száma lényegesen alacsonyabb, mint a sárga besorolású országoké. A zöld besorolású országokba a magyarok korlátozás nélkül utazhatnak.

Nem kellene nyilvánossá tenni a Kaleta-ügyben a külügyi bizottsági dokumentumokat?

Gulyás Gergely szerint a nyilvánosság minden információ birtokában van ugyanakkor ő maga „általánosságban támogatja az adatnyilvánosságot", az Országgyűlés azonban a kormány fölött áll.

Ismét a Lánchídról

Hét hónapja várunk arra, hogy a főváros kiírja a közbeszerzést a felújításra, drukkolunk, hogy ez végre sikerüljön - mondta Gulyás Gergely.

Tervez-e a kormány szigorítást a futballmeccsek esetében? Látható, hogy a meccseken nem tartják a távolságot...

Arra a kérdésre, hogy miért lehet futballmeccseket tartani, ha nagyobb koncerteket nem, Gulyás Gergely azt felelte, hogy Gulyás Gergely szerint nagy különbség a kettő között, hogy a zenés-táncos rendezvényeken alkoholt fogyasztanak. A miniszter szerint a koncerteken kevésbé tartható a távolságtartás, a futballmeccsek miatt pedig nem ugrott meg a fertőzések száma az utóbbi egy hónap tapasztalatai alapján. Amíg nem indokolt, addig nem változtatnak a szabályokon, amelyek láthatóan működnek.

Segítenek-e a zeneipar szereplőinek?

A kormány felkérték az illetékeseket egy program kidolgozására, hogy segítse azokat, akik a szórakoztatóiparban nehéz helyzetbe kerültek. Teljes kártalanításról valószínűleg nem lesz lehetőség.

Rozsdaövezetek

Ősszel határozza meg a kormány a rozsdaövezeteket, első körben állami ingatlanokat néznek, de hosszútávon nem zárja ki, hogy magánterületek is szóba jöhetnek. Egyeztetnek az önkormányzatokkal.

Lesz-e szigorítás a strandokon? Ott is összegyűlnek 500-nál többen...

Nem terveznek szigorítást a strandokon, a védőtávolság betartását javasolják.

Mozaik utcai razzia

Mát több mint 20 érintettje van a vesztegetési ügynek. Gulyás Gergely szerint nincs rendszerszintű korrupció, de nagy a korrupciós kockázat, ezért ezt rendszeresen ellenőrizni kell. Gulyás Gergely reméli, hogy mielőbb folytatódhat a nagy forgalmú műszaki állomáson.

Hagyományos, rendes iskolakezdéssel számol szeptemberben a kormány.

Ez most Gulyás Gergely szerint végleges döntésnek tekinthető, de amennyiben változik a járványügyi helyzet, átgondolják a kérdést.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018