eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon 2017. június 5-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Hihetetlenül beindult a Balaton, egy valami mégis árnyat vet az egészre

A hétvégén 70-80 százalékos kihasználtsággal működtek a Balaton dél-nyugati részén lévő strandok – mondta az InfoRádiónak Balatonfenyves polgármestere. A Balatoni Kör elnöke szerint még nem múlt el teljesen a bizonytalanság, de azért már a pincészetekbe is visszatértek a vendégek. Az egyik badacsonyi hoteltulajdonos különösen kedvező nyarat jósol.

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor szerint kijelenthető, hogy elindult a balatoni szezon, hiszen a korábbi szép napokat időző volt Balatonfenyves, így a település strandjainak a telítettsége az elmúlt hétvégén. Ugyanakkor azt is megjegyezte, bizonyos esetekben nehézkes betartani, betartatni a veszélyhelyzet miatt született kötelmeket, még ha azokon június 22-én enyhítettek is.

Mint fogalmazott, a jó idő adott, a település strandjai rendben vannak, így most

már csak a vendégek megértése és a felelősségérzet szükséges ahhoz, hogy mindenféle következmények nélkül lehessen élvezni a Balatont.

Lombár Gábor kiemelte, nem „huhogni” szeretne, miután ő is nagyon szeretné, hogy a nyár mindenfajta bonyodalom nélkül zajlana le, de látható a szomszédos országokban, hogy jelentkeznek bizonyos problémák – utalt a polgármester az újbóli fertőzések megjelenésére.

A településvezető hozzátette, egyeztetve kollégáival, Balatonlellétől egészen Szigligetig, bizonyos helyeken már a tavalyi főszezonra emlékeztető forgalom volt, vagyis meglehetősen telített hétvégét tudhat maga mögött a Balaton déli, délnyugati része. Még a legrosszabb esetekben is 70-75 százalékos volt a strandkihasználtság, amihez nagyban hozzájárulhattak a szigorúan vett létszámkorlátok, főként a fizetős helyszínek esetében.

A pincészetekbe is visszatértek a vendégek

A Balatoni Kör elnöke is úgy nyilatkozott, szép számmal érkeztek az elmúlt hét végén a vendégek a Balatonhoz. Laposa Bence szerint úgy tűnik, sokak számára ez jelenti a menedéket, kikapcsolódást a veszélyhelyzetet követően. Bíznak továbbá abban, hogy azok számára, akik egyébként nem elsőszámú úti célként gondoltak a Balatonra, de most mégis a magyar tengert választják, olyan minőséget és kinálatot tudnak nyújtani, ami örömükre szolgál.

Az elmúlt évek során kialakult borturizmus nyomán a pincészetekben is szép számban megjelentek már a vendégek – tette hozzá Laposa Bence, aki szerint azok számára, akik a Balatonhoz látogatnak, a helyi termékek fogyasztása is fontos szempont, a helyi termékkörből pedig

egyértelműen a bor az egyik legautentikusabb.

A külföldi vendégekre kitérve megjegyezte, számuk egyelőre nagyon elenyésző, viszont ezt tudja pótolni a belföldi keresletélénkülés. Azonban

közép- és hosszú távon a Balatonnak is az kell legyen a célja, hogy ismét fölkerüljön a nemzetközi térképre turisztikailag

– jegyezte meg.

Mindemellett a pillanatnyi helyzet szerinte jónak nevezhető, bár az elmúlt hónapok nehézségei nem múltak el nyomtalanul. És persze senki nem tudja, hogy mit hoz a nyár vége vagy az ősz.

„Most van egy kegyelmi állapot, amivel megpróbál mindenki jól gazdálkodni, de a bizonytalanság nem múlt el” – fogalmazott Laposa Bence.

Nem okoznak gondot a kieső külföldiek

A badacsonyi Hotel Bonvino tulajdonosa is erős hétvégékről beszélt az InfoRádiónak. Nagy Miklós szerint érthető, hogy az emberek már nagyon vágytak arra, hogy kiszakadjanak a megszokott közegükből, az pedig, hogy megérkezett a jó idő, „extra” mennyiségű embert vonzott – fogalmazott. Mondhatni szokatlanul sok turistát, miután

az elmúlt évek hasonló időszakához képest 20-30, de akár 40 százalékkal is többen fordult meg

a településen és a környékén – emtelte ki.

Nagy Miklós megjegyezte, a Hotel Bonvino esetében rendszerint egész évben telítettek a hétvégék, így elsősorban az általuk üzemeltetett vendéglátóhelyeken mutatkozott meg, hogy érezhetően több a vendég, mint az elmúlt években ilyenkor. Szerinte

a július–augusztus is kiemelkedően jó lehet az egész Balaton körül,

amire – „adva a pesszimizmusra” – egyedül a tervezhetőség vet árnyékot.

A Hotel Bonvino tulajdonosa is egyetértett, hogy az elmaradó külföldi turistákat – akik számát egyébként évek óta nem tartja soknak – bőven fogja tudni pótolni a hazai kereslet. Megjegyezte, nyilván más a helyzet Hévizen, amit szintén a Balatonhoz szoktak sorolni, de közvetlenül a tó menti településeket tekintve 10 százalék alattinak tekinthető a külföldi vendégek aránya, aminél jóval több vendég fog érkezni, akik idén nem mennek külföldre – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×