eur:
393.33
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Brenner Koloman, a Jobbik képviselője szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 5-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nem választották meg a parlament új alelnökét

Elfogadta a 2021-es költségvetéshez benyújtott összegző módosító indítványt az Országgyűlés, amely új tisztségviselőkről is döntött, de határozatképtelenség miatt nem hagyta jóvá a jobbikos Brenner Koloman alelnökké választását.

Módosították a kormány jövő évi költségvetési javaslatát

Az Országgyűlés elfogadta a kormány 2021-es költségvetési indítványához benyújtott összegző módosító javaslatot.

A képviselők 122 igen szavazattal, 50 nem ellenében változtattak a jövő évi büdzsé tervezetén.

Az elfogadott változtatások nem módosítanak az államháztartás központi alrendszerének hiánycélján, amely így továbbra is 1491 milliárd forint.

A költségvetési bizottság által kezdeményezett változtatások egyikének értelmében 20 milliárd forinttal, 97 milliárd forintra emelkedik a közmédiának nyújtott közszolgálati hozzájárulás.

Egy másik módosítás alapján 5 milliárd forintos alapot hoznak létre a budapesti kerületek számára indokolt útfejlesztések támogatásáról, amelyekről a Miniszterelnökség vezetője dönthet.

A parlament pénteken önti végleges formába a 2021-es költségvetést, amelyben a kormány 2021-re 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számol, 3 százalékos infláció és 2,9 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány mellett. 2021-ben az adósságráta újra 70 százalék alá kerülhet.

Új tisztségviselőket választottak

A parlament határozatképtelenség miatt kétszer sem tudta megválasztani a Jobbikból kilépett Sneider Tamás (független) országgyűlési alelnöki tisztségébe Brenner Kolomant (Jobbik). A szavazásban nem vettet részt a jelenlévő fideszes képviselők nagy többsége és a Jobbikból kilépett független országgyűlési képviselők sem.

Az elnöklő Lezsák Sándor közölte, a szavazást a következő ülésre halasztják.

Ezt követően már nem állt fenn határozatképtelenség, így a parlament nagy többséggel járult hozzá ahhoz, hogy a KDNP frakcióvezetőjévé választott Simicskó Istvánt frakciótársa, Aradszki András váltsa a jegyzői poszton.

A jobbikos Lukács László Györgyöt a szintén jobbikos Gyüre Csaba, frakciótársukat, Szilágyi Györgyöt egy másik jobbikos képviselő, Steinmetz Ádám követi a jegyzői poszton.

Mentelmi ügy

Az Országgyűlés 6 igen, 145 nem szavazattal és kilenc tartózkodás mellett nem függesztette fel Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) mentelmi jogát. A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy magánvádas ügyben, rágalmazás miatt kérte az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke közölte, nem javasolják a mentelmi jog felfüggesztését, ilyen ügyekben ez "a töretlen gyakorlat".

Az ügy lényege: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója feljelentést tett Bangóné Borbély Ildikó ellen, mert a képviselő több januári sajtótájékoztatóján is a kórházat és annak dolgozóit "lejárató" kijelentéseket tett.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×