INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

légszennyezettség

herman ottó intézet

budapest

országos levegőterhelés-csökkentési program

Óbuda látképe a Táborhegyi út felől 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Magyarország megküldte hadüzenetét öt szennyezőanyagnak

InfoRádió

Ha a "háború" sikeres lesz, 2030-ban feleannyian fognak meghalni itthon a rossz levegő miatti egészségkárosodás miatt.

Elkészült az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program, amelyen belül a Herman Ottó Intézet 10 magyar nagyváros levegőminőség-javításáért felel.

Dobi Bálint, az intézet igazgatóhelyettese az InfoRádióban elmondta, 5 szennyezőanyag (ammónia, kén-dioxid, illékony szerves vegyületek, nitrogén-oxidok, PM 2,5 szennyezők) bizonyos mértékű csökkentése a cél 2030-ig.

"Ezen öt anyag csökkenésével várhatóan 50 százalékkal csökken a levegő mai egészségügyi kockázata, vagyis 2030-ban feleannyi ember veszti életét a légszennyező anyagok kelleténél magasabb koncentrációja miatt" - tette világossá Dobi Bálint.

Hogy lehet elérni ezt a nagy célt? A programban 28 alprogram kapott helyet, a Herman Ottó Intézet ebből egy 8 régiót érintő programot visz.

"A programok a lakossági fűtés-korszerűsítéssel és harmadrészt az agráriumból származó ammóniakibocsátással vannak összefüggésben. Vagy vehetjük a nitrogén-oxidokat, ezek szinte teljes egészében a közlekedésből, a robbanómotorokból származnak. Napjainkban tanúi vagyunk a közlekedési technológiák átalakulásának, ettől várjuk azt, hogy csökkenteni fogja a közlekedési légszennyezettséget. És lenne feladatuk az önkormányzatoknak is, ráadásul az Európai Unió szerepvállalásával: tíz önkormányzat, köztük

Budapest is részt vesz egy projektben, mellette Debrecen, Pécs, Szolnok, Eger, Kaposvár, Békéscsaba, Karcag és Tatabánya is, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az összmunka 2026-ig jelentős kibocsátás-csökkentést érhet" - ecsetelte Dobi Bálint. Új mérőállomásokat telepítenek, ökomenedzser-hálózatot alakítanak ki, és megpróbálják rábírni a lakosságot, hogy ne égessenek szemetet.

A Levegő Munkacsoport a közelmúltban bírálat alá vonta a levegőterhelés-csökkentési programot, úgy fogalmazott, túl általános ez az EU-nak benyújtott program, és nem tartalmaz költségvetési fejezeteket, valamint a lakossági fűtés ügye és az importautó-kérdés nem szerepel kellő súllyal.

Erre reagálva Dobi Bálint elmondta, a Herman Ottó Intézet éppen a tudatformálásra helyezi a hangsúlyt, ugyanúgy, ahogyan a dohányzás esetében is történt egy-két évtizeddel ezelőtt.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Országos Levegőterhelés-csökkentési Program - Dobi Bálint
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018