Hamarosan elfogadhatja a 2021-es költségvetési javaslatot az Országgyűlés - a nap hírei

Infostart
2020. június 28. 22:42
Minden munkát végző nyugdíjas mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól július elsejétől. A német kancellár szerint az Európai Unió összes gondja súlyosbodna a tervezett helyreállítási alap nélkül.

A június 29-én kezdődő négynapos ülésén fogadhatja el a 2021-es költségvetési javaslatot az Országgyűlés. A parlament pénteken dönt az ellenzék által többször bírált tervezetről. A képviselők hétfőn délben megemlékeznek az életének 101. évében elhunyt Bálint György volt SZDSZ-es képviselőről, kertészmérnökről, illetve a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdákról. Ezután, még hétfőn döntenek a jövő évi büdzséhez benyújtott módosító javaslatokról, majd az Országgyűlés alelnökévé választhatják a jobbikos Brenner Kolomant, aki az ellenzéki frakcióból kilépett Sneider Tamást válthatja.

Újabb 4 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon, az elmúlt 24 órában 3 beteg halt meg. Ezzel 4142-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 581-re az elhunytaké. 876 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, kórházban 172 koronavírusos beteget ápolnak, közülük már csak 9-en vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati információs portál továbbra is felhívja a figyelmet, hogy bár megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség, néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van.

Július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a következő hónaptól már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas, így például a megbízási jogviszonyban álló is mentesül az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség alól. Tállai András hozzátette: a változtatás a jelenlegi keresetükhöz képest 14 százalékos megtakarítást jelenthet az érintetteknek.

A német kancellár szerint az Európai Unió összes gondja súlyosbodna a koronavírus-világjárvány hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alap nélkül. Angela Merkel a járvány kezdete óta adott először adott interjút. A német kancellár a hat európai újságban megjelenő interjúban hangsúlyozta, hogy a járvány páratlan nagyságú kihívás és együtt jelentkezik a klímaváltozással és a digitalizációval. A júliusban kezdődő soros uniós elnökségre készülő német kormány vezetője a helyreállítási alapról kiemelte: mivel a tagországokat eltérően sújtja a járvány, az alap forrásait máshogy kell elosztani, mint a közös költségvetés forrásait.

A korábbinál borúlátóbban ítélik meg a gazdaság helyzetét a német vállalatok. A cégek fele legkorábban a jövő évre várja a normalizálódást, és csak harmaduk számít rá, hogy ez már idén megtörténhet. A német ipari és kereskedelmi kamara képviseleti szervezetének mintegy 8 ezer vállalkozás körében végzett felmérése alapján a megkérdezettek 40 százaléka számít a gazdasági helyzet normalizálódására 2021-ben, tíz százalékuk pedig még ennél is későbbi időpontban. A válaszadók 20 százalékánál még tart a teljes leállás.

Kizártnak nevezte a tíz évvel ezelőttihez hasonló költségvetési megszorítások lehetőségét a brit miniszterelnök. Boris Johnson egy lapinterjúban úgy fogalmazott: ha a Covid-19-járvány villámcsapás volt, a gazdasági következmények mennydörgése még csak most következik, de Nagy-Britannia erre készen áll. A brit kormányfő, aki kedden tart beszédet a kormány gazdasági válságkezelő terveiről, az interjúban nagyszabású infrastrukturális programokra tett utalást. A koronavírus-járvány az adatok szerint sokkal súlyosabb recessziót okozott a brit gazdaságban, mint a 2008-2009-es globális pénzügyi válság.

Bekérette a török nagykövetet az osztrák kancellár a Bécsben napok óta tartó zavargások miatt. A diplomatának hétfőn kell megjelennie a külügyminisztériumban. Sebastian Kurz kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a törökországi konfliktusok átterjedjenek Ausztriára. A kancellár zéró toleranciát hirdetett az erőszak ellen, és elrendelte, hogy Bécs egyes pontjain, valamint más városokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet. A rendbontások szerdán kezdődtek az osztrák fővárosban, amikor a kurdok a nők elleni erőszak ellen szerveztek tüntetést. Jobboldali szélsőséges törökök egy csoportja, azonban rátámadtak a felvonulókra.

Vádat emelt a brit koronaügyészség a readingi késelés gyanúsítottja ellen. A június 20-án elkövetett támadásban 3-an meghaltak és hárman megsérültek. A dél-angliai város egyik parkjában történt késelést még aznap délután terrorcselekménynek nyilvánították. A gyanúsított - egy 25 éves líbiai férfi - rendőrségi őrizetbe került, a hatóságok szerint az elmeállapota is jelentősen hozzájárult a tettéhez.