Nyitókép: MTI/PAP/Pawel Supernak

Lengyel elnökválasztás: kiélezett első forduló várható most vasárnap

InfoRádió
2020. június 26. 20:35
Lengyelországban a kormánypárt jelöltje az esélyesebb a június 26-i elnökválasztáson, ám a jelenlegi államfő, Andrzej Duda előnye nem akkora, hogy biztosan elmaradjon a második forduló a második legerősebb elnökjelölttel, Varsó polgármesterével szemben.

Lengyelországban május 10-én tartották volna az elnökválasztást, ám a voksolást a járvány és belpolitikai viták miatt el kellett halasztani.

A jelenlegi államfő, Andrzej Duda az esélyesebb a most vasárnapi lengyel elnökválasztáson, őt segítheti a Donald Trump amerikai elnökkel való találkozás is - mondta az InfoRádiónak a Külgazdasági és Külügyi Intézet kutatója. Garai Nikoletta hozzátette: van esély arra, hogy csak a második fordulóban dőljön el a választás.

A közvéleménykutatások szerint a kormánypárti jelölt legerősebb kihívója Varsó polgármestere, Rafal Trzaskowski.

A Külgazdasági és Külügyi Intézet kutatója szerint Andrzej Duda akkor nyerhet már az első fordulóban, ha a saját szavazóbázisán kívülről is elegendő támogatót sikerül maga mellé állítania, de nem valószínű, hogy Dudának sikerül az első fordulóban megugrania az 50 százalékot.

Ha lesz második forduló, akkor igen érdekes kérdés, hogy a kieső jelöltek szavazói kihez pártolnak majd.

A jelenlegi harmadik, bár az első kettőnél jóval kisebb támogatottsággal bíró jelölt, a független Szymon Holownia már kijelentette, hogy amennyiben nem jut a második fordulóba, akkor az ő támogatói Trzaskowski mögé álljanak be.

Duda kampányának egyik fő eleme, hogy hivatalban lévő elnökként ő a kompetens jelölt - hangsúlyozta a kutató. Dudát mindenben támogatja a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS). A jelenlegi elnök programja a családokra és a konzervatív értékekre épül.

Rafal Trzaskowski legfőbb üzenete, hogy legyen egy olyan politikai erő, amely ellensúlyt képez a jelenlegi kormánypárt erejével szemben.

A PiS ugyanakkor tavaly elveszítette a szenátusi többségét, ezért számukra is kiemelkedően fontos az elnöki pozíció megtartása - vélekedett Garai Nikoletta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lengyel elnökválasztás - Garai Nikoletta
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást