Feloldották a kórházi látogatási tilalmat - a nap hírei

Infostart
2020. június 13. 21:53
Újabb négy koronavírusos beteg halt meg, 11 embernél mutatták ki a fertőzést. Feloldotta a kórházi látogatási tilalmat az országos tisztifőorvos. Bezárták Peking egyik piacát egy újabb koronavírus-járványgóc keletkezésének gyanúja miatt. A nap legfontosabb hírei június 13-án.

Újabb 11 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon az elmúlt 24 órában, és elhunyt 4 krónikus beteg. Ezzel 559-re emelkedett a halálos áldozatok száma, 2476-an pedig már meggyógyultak. Jelenleg 1029 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 283 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Feloldotta a járvány miatt elrendelt kórházi látogatási tilalmat az országos tisztifőorvos.A hozzátartozók csak egészségesen és maszkban kereshetik fel a kórházakat, és csak azzal a beteggel kerülhetnek két méteres távolságon belülre, akit látogatnak. A látogatási tilalom érvényben marad a koronavírus-fertőzéssel érintett osztályokon. A Semmelweis Egyetem pedig azt közölte, hogy csak a klinikai igazgató engedélyével léphetnek látogatók a betegellátó intézményeibe.

A veszélyhelyzet idején is zavartalan volt a vérellátás - jelentette ki a Magyar Vöröskereszt illetékes szakmai vezetője. Váradi Mariann az M1-en elmondta: a szükséges távolságtartással, a testhőmérséklet-méréssel és a védőfelszerelésekkel biztonságossá tudták tenni a véradásokat. Hozzátette: az elmúlt hónapokban a nem életmentő műtétek halasztása miatt kisebb volt az egészségügy vérigénye.

A Demokratikus Koalíció szerint a jövő évi költségvetés azt bizonyítja, hogy a kormány nem mer szembenézni a munkahelyvédelem elmulasztásának következményeivel. Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke közleményében kifogásolta, hogy miközben az állástalanok száma meghaladja a 400 ezret, a kabinet a nemzeti össztermék 1 százalékát sem költi a munkahelyek megvédésére és újak teremtésére.

Az autósok közlekedését könnyítő intézkedéseket jelentett be a főpolgármester. Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely közölte: a Nagykörúton több helyen módosították a lámpaprogramot a folyamatos haladásért. Hozzátette: hamarosan módosul a sávok kialakítása a Teréz körúton a Nyugati tér előtt, hogy ne torlódjon fel a forgalom a Váci úti kereszteződésnél.

Azonnali vizsgálatot indít a makói testnevelő tanár ügyében az oktatási jogok biztosa - tudta meg a hvg.hu. Aáry-Tamás Lajos megítélése szerint a pedagógust emberi méltóságában sértette a tankerületi igazgató, amikor egy humoros oktató videó miatt eltiltotta a tanítástól és megbüntette. A Klebelsberg Központ jelezte: nem ért egyet a hódmezővásárhelyi tankerület eljárásával, ezért a döntés felülvizsgálatát kérte, a központ vezetője azonban ezt nem tette meg.

Csehországban az idén is megemlékeztek Esterházy Jánosról. A felvidéki magyarság egykori vezető politikusát a második világháború után a Szovjetunióban koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték, majd kiadták Csehszlovákiának, és a börtönben halt meg 1957-ben.

Világszerte már 7 millió 673 ezer ember fertőződött meg a koronavírussal. A halálos áldozatok száma megközelíti a 427 ezret; 3 millió 658 ezer ember meggyógyult. Az Egyesült Államokban több mint 2 millió fertőzöttet találtak és 115 ezren haltak meg. A második helyre - Nagy-Britanniát megelőzve - Brazília jött fel csaknem 42 ezer áldozattal.

Franciaország hétfőtől korlátozás nélkül megnyitja határait az európai állampolgárok számára. A kéthetes karanténkötelezettség csak a Spanyolországból és a Nagy-Britanniából érkezőkre marad meg. A párizsi belügyminisztérium azt is közölte, hogy az Európán kívüli állampolgárok számára a nyitás progresszív és differenciált lesz az adott ország egészségügyi helyzete alapján.

Bezárták Peking egyik nagybani piacát egy újabb koronavírus-járványgóc keletkezésének gyanúja miatt. Három új fertőzést sikerült visszavezetni az elővárosi kerületben található létesítményhez. Ideiglenesen a kínai főváros további 11 nagybani, hal- és mezőgazdasági piacát is bezárták.

A járvány elmúltával a szegények megsegítésére szólította fel a világot Ferenc pápa. A katolikus egyházfő tisztelgett azon orvosok, ápolók, papok és önkéntesek előtt, akik életüket kockáztatták a betegek megmentéséért, vigasztalásáért.

New York állam kormányzója aláírta a rendőri erőszak megfékezését és a rendőrök felelősségre vonásának lehetőségét szabályozó, a héten törvénycsomagot. A jogszabályok között szerepel a túlkapásokról készült jegyzőkönyvek és a rendőrök elleni eljárásokról szóló dokumentumok közzététele. Az egyik törvény a fojtófogások alkalmazásának betiltásáról rendelkezik.