Nyitókép: Tóth László / A Magyar Honvédség parancsnoksága

Bonyolultabb volt a ferencvárosi bomba hatástalanítása a vártnál

InfoRádió
2020. június 12. 16:37
Nem mindennapi művelet volt a 75 éves, éles, deformálódott gyújtószerkezetű fél tonnás robbanótesttel való munka.

Egy 500 kilogrammos, amerikai eredetű légibomba került elő június 5-én Budapesten, a Ferencvárosban, a Kvassay Jenő út és a Duna közötti zárt építési területen. A Magyar Honvédség tűzszerészei egy héttel később, június 11-én, kevéssel 23 óra előtt sikeresen hatástalanították a robbanószerkezetet. A művelet bonyolult volt. A környéket a csütörtök esti órákban zárták le 700 méteres sugarú körben.

A légibombának két gyújtószerkezete volt, mindkettő éles, de rossz állapotban. Eltávolításukat követően a helyszínen megsemmisítették őket a tűzszerészek. Ezt követően a robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, és később, ahogy ez megszokott eljárás ilyenkor, meg fogják semmisíteni – mondta el Gajdos Milán hadnagy, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje reggel az InfoRádióban.

Felhívta a figyelmet: ha valaki bombát, robbanószerkezetet talál, annak a rendőrséget kell értesítenie, ők hívják majd a tűzszerészeket. Nem szabad az eszkökhöz hozzányúlni, elmozdítani pedig végképp tilos. Ha külterületen bukkan valaki ilyen veszélyes szerkezetre, akkor óvatosan, de jó látható módon jelölje meg a helyet.

A nap folyamán egy videó is felkerült a honvédség oldalára, amelyben Debrődi Péter őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész műveleti főnöke elmondta: a hatástalanítás hosszadalmasabb és bonyolultabb lett, mint ahogy tervezték, mert a becsapódást követően a gyújtó deformálódott. Végül először a fenék-, majd az orrgyújtó szerkezetet is ki tudták szerelni és megsemmisítették, a bombát pedig elszállították.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gajdos Milán a hatástalanításról az InfoRádióban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást