Új modellben működhet a Színház-és Filmművészeti Egyetem

Infostart
2020. május 27. 07:48
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását szabályzó törvénytervezetet.

A tárca közlése szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg. Az átszervezéssel az intézmény képes lehet saját minőségelvárásainak, és a piaci környezet elvárásainak megfelelő feladatellátásra.

A törvénytervezet célja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpont szerepe tovább erősödjön, és a jövőben olyan együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja - közölte az ITM.

A javaslatban az áll, hogy

alapítványt hoznak létre,

amelynek feladata az alapítói, fenntartói jogok gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása, ennek érdekében az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli.