eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges védőmaszk egy autó belső visszapillantó tükrére akasztva Nyíregyházán 2020. április 25-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Újdonságok is vannak a kijárási korlátozás oldásáról szóló kormányrendeletben

Csütörtök éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, és tisztázza, Budapesten kívül hol marad életben a kijárási korlátozás az eddigi, szigorú formájában, vagy hogy kinek a dolga a rendelkezések betartása például egy étteremben.

A kormány szerdai döntését Orbán Viktor kormányfő jelentette be: vidéken fokozatosan, szigorú menetrenddel újraindul az élet. Ennek mikéntjéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt részletesebben a csütörtöki Kormányinfón, majd a kormányszóvivő este pontosított még egy dolgot. Csütörtök éjjel pedig megjelentek a kormányrendeletek, amelyek tisztázzák, Budapesten kívül hol marad életben a kijárási korlátozás: egész Pest megyében.

A Magyar Közlönyben külön rendelet született ugyanis a fővárosra és környékére, az ország többi részére, a sportrendezvényekre és edzésekre.

A vidékre vonatkozó rendelet

hatálya – Budapest főváros és Pest megye kivételével – Magyarország területére terjed ki, ahol

a március 27-i rendelettel elrendelt kijárási korlátozás megszűnik.

Mindenki köteles ugyanakkor a más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.

Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

E rendelet és alább részletezett pontjai május 4-én lépnek hatályba.

Idősek idősávjai

Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

Az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 életévét betöltött személy tartózkodhat.

A településen működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat e rendelettől eltérően rendelkezhet.

Piacok, üzletek, éttermek

A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról az üzletek üzemeltetője gondoskodik.

A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

Pihenés, kultúra, vallás

A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható.

A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

Egyetemek, főiskolák

A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható.

A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.

Büntetések

Szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott védelmi intézkedést, valamint a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályokat megszegi.

Szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

Szabálysértés esetén a helyszíni bírság összege a Szabs. tv. 99. § (2) bekezdésétől eltérően ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

Budapestre és Pest megye

A kijárási korlátozás Budapest főváros és Pest megye területén fennmarad.

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet és a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelet hatálya Budapest főváros és Pest megye területére terjed ki.

Ez a rendelet is 2020. május 4-én lép hatályba.

Sportrendezvények

A rendelet országosan, 2020. május 4-től hatályos.

A benne foglaltak szerint Magyarország egész területén sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.

A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

Egyéb rendezvények

Ezekről nem jelent meg külön kormányrendelet, de Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök esti pontosításából kiderült, hogy augusztus 15-ig gyakorlatilag semmilyen rendezvényt nem engedélyeznek (sem 500 főnél nagyobbat, sem kisebbet).

Önkormányzati engedélyek a szigorításra

A május 1-jei hosszú hétvégére is engedélyezte a kormányzat az önkormányzatoknak, hogy a kijárás korlátozására a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapítsanak meg.

E rendelet május 1-jén lép hatályba és 4-én hatályát veszíti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×