Nyitókép: Rosta Tibor

Nagy változások jönnek május elsejétől

Infostart
2020. április 30. 06:15
Életbe lépnek a különadók, receptköteles lesz sok kedvelt fájdalomcsillapító, kiterjesztik a diákhitelt, és szigorít a Wizz Air.

Május elsejétől sok új jogszabály lép életbe, egy jó részük a koronavírus-járványhoz és a válságkezeléshez kapcsolódik. A napi.hu segítségével összeszedtük a legfontosabb változásokat:

  • A munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-től a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7710 forintot).
  • Receptkötelessé válik több láz- és fájdalomcsillapításra használt népszerű készítmény: a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tabletták.
  • Indul az országos tömegtesztelés, a tervek szerint 17 ezer embert keresnek meg, hogy vegyenek részt a koronavírus-tesztelésében, amelyben a négy orvosi egyetem közreműködésével összesen ezer orvos, szakdolgozó és orvostanhallgató vesz részt.
  • Péntektől hatályosak az ágazati különadók, amelyek a Járvány Elleni Védekezési Alapba folynak majd be. A kiskereskedelmi különadó mértéke 500 millió és 30 milliárd forint között az éves árbevétel 0,1 százaléka, 30-100 milliárd forint között az árbevétel 0,4 százaléka, 100 milliárd forintot felett pedig az árbevétel 2,5 százaléka. A kormány ebből 36 milliárd forintos bevétellel számol.
  • A hitelintézetekre kirótt különadóból idén 55 milliárd forintra számít a kabinet. Kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a pénzt három egyenlő részben kell befizetni a büdzsébe.
  • 500 ezer forint szabadon felhasználható diákhitelt kérhetnek a tanulók (a felnőttképzésekben résztvevők 1,2 millió forint)ot, a következő tanévben pedig havi 150 ezer forintra emelkedik a bármire költhető hitel maximális összege, az eddigi 70 ezer forintról. A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszűnik, a mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású hitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.
  • Mivel a halasztható beavatkozások elmaradása miatt a kórházak jelentős bevételtől estek el, az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg.
  • A Wizz Air szigorítja utazási szabályait: május 1-jétől az utasoknak kötelező lesz az arcmaszk viselése a repülés teljes időtartama alatt, nem hozzáférhetők a repülési magazinok, helyettük fertőtlenítő kendőket helyeznek ki. A fedélzeti vásárlások készpénzzel nem bonyolíthatók. Viszont az eddigi hat útvonal után újraindítja a járatait Budapest és Athén, Barcelona, Berlin, Birmingham, Bázel, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London-Gatwick és London-Luton, Liverpool, Madrid, Marosvásárhely, Podgorica, Stockholm, valamint Szarajevó között.
  • A jelenleg nagyrészt még ingyenesen használható 336 e-Mobi villanyautótöltőn péntektől ugyanannyit kell majd fizetni az áramért, mint a céget felvárásoló Mobiliti töltőin.