Nyitókép: Facebook/Varga Mihály

Varga Mihály: fontos megállapodás jött létre a mai napon

Infostart
2020. április 24. 10:49
A Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződésének aláírásával megkezdődhet a beruházás.

A megállapodás feltételei előnyösek és biztonságosak Magyarország számára, a hitel fix kamatozású és előtörleszthető – hangsúlyozta a bejelentésről szóló Facebook-videójában a pénzügyminiszter. Varga Mihály hozzátette: a megállapodást a járványhelyzetre való tekintettel a kínai fél a múlt héten Pekingben írta alá. A vasútvonal fejlesztésével Európa egyik logisztikai központjává válhat Magyarország.

Magyarország számára előnyös és biztonságos hitelszerződés született – mondta a miniszter a videóban. A beruházás 85 százalékban hitelből, a fennmaradó részt saját forrásból finanszírozza a magyar állam. "A megállapodás pénzügyi feltételei a jelenleg elérhető államadósság-finanszírozási lehetőségekkel összemérve is kedvezőek. A piaci körülmények esetleges romlásától sem kell tartanunk, hiszen a hitel fix kamatozású és előtörleszthető" – fejtette ki.

A videóban egy térkép segítségével ábrázolták, hogy Magyarország, fekvésének köszönhetően, a kínai áruk leggyorsabb szállítási útvonalát kínálhatja a görög kikötők és Nyugat-Európa között, és így a térség logisztikai központjává válhat. Megemlítik még, hogy Kína fontos motorja marad a világgazdaságnak, a koronavírus-járvány ellenére is.

"A mai aláírással pontot tettünk az előkészítő munkákra és megkezdődhet a vasútvonal magyarországi építése. A cél az, hogy 2025-re a teljes vasútvonal elkészüljön" – zárta a videót Varga Mihály.