eur:
393.59
usd:
368.11
bux:
66311.1
2024. április 24. szerda György
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután Karácsony Gergely a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egy hónapot kértek a kormánytól az önkormányzatok - teljes áthangolás jön

A kancelláriaminiszter és a főpolgármester bejelentéseket tett a kormányülés szünetében. Egy hónap alatt a költségvetések teljes áthangolására sor kerül, majd a kormány elé viszik a javaslataikat a helyhatóságok, velük Orbán Viktor tárgyalni is fog majd.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az operatív törzs nagyszerda délelőtti sajtótájékoztatóját megelőzően állt a kamerák elé a miniszterelnöki hivatal budavári belső udvarán - több mint egy órával a meghirdetett kezdési időpont után.

A kancelláriaminiszter ismertette, szombaton lejárnak a kijárási intézkedések, ezért álltak most a nyilvánosság elé friss bejelentéseikkel.

"Nem hetekről, hanem hónapokról beszélünk"

- említette elsőként Gulyás Gergely a rendkívüli veszélyhelyzet fenntartásával kapcsolatban, amely során számítanak az önkormányzatok segítségére, minden, ezzel ellentétes híresztelés dacára.

Karácsony Gergely elmondta, fontos, hogy a terheket és az információkat megosszák egymással az önkormányzatok és a kormány.

"A kormányülésen azt az álláspontot képviseltem, hogy még egy hónapig fenn kell tartani a jelenleg fennálló korlátozásokat. Természetesen a végső döntés a kormányé" - mondta. Arra kérik az állampolgárokat, hogy minden szabályt tartsanak be.

Ezen kívül két ügyről beszéltek - mondta Karácsony Gergely: fel kell készülni a gazdasági nehézségekre, ezért arra kérte a kormányt, hogy egyeztessen az önkormányzatokkal, egy hónapon belül jönnek az önkormányzatok javaslatai majd. Ezen kívül

az idősotthonokban lévő szűrésekkel kapcsolatban tárgyalt

még a kormánnyal. "Napokon belül tudunk eredményt mondani a nyilvánosságnak is. Jobb későn, mint soha. Nagyon örülök, hogy kialakult a párbeszéd. Ki kell alakulnia a nemzeti összefogásnak" - mondta.

Szita Károly 23 megyei jogú város polgármesterének nevében beszélt.

Ő a maga részéről elégségesnek tartaná a jelenlegi intézkedéseket, de a jó idő hatására lazulást lát az embereknél, akik megjelennek a köztereken és az üdülőkben.

Részletezte Karácsony Gergely "egyhónapos" szavait is:

az idei évi önkormányzati költségvetések tervezésekor még nem gondoltak a koronavírusra, ami miatt most viszont mindent újra kell tervezni, ehhez pedig idő kell most.

"A holnap nem olyan lesz, mint amilyen a ma, a költségvetésünk sem olyan lesz, mint amilyennek decemberben elképzeltük" - fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×