eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Családtámogatási bejelentések az operatív törzs tájékoztatóján

A Pesti úti idősotthonban négyre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma.

Az idei nagyhét szerdáján is nyilvánosság elé álltak friss közléseikkel az operatív törzs illetékesei.

Előtte azonban Novák Katalin családügyi államtitkár (Emmi) tett bejelentést, elöljáróban elmondva, hogy a családok helyzete most a speciális iskolajárási körülmények közepette is megingott, a megtakarítások pedig veszélyben van.

"Az elmúlt hónapokban sok éves csúcson volt a házasságkötések száma, 1200-zal több gyermek született eddig az évben, mint tavaly ugyanebben az időszakban, nagyon jó lenne, ha nem tenne ezen folyamatok végére pontot a koronavírus."

Öt döntésről beszélt:

  1. a családtámogatásokat megvédik: nem vesznek el egy fillért sem a támogatásokból
  2. munka - segély helyett: a munkahelyek megőrzését is kiemelten figyelembe veszik. 26 különböző munkakörben járulékkedvezményt vezetett be a kormány, ez átlagosan 50 ezer forintos havi megtakarítás, 90 ezer családot érint ez. A fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait a kormány állja. Átképzési programok is indulnak a munka nélkül maradóknak, a vállalkozások kedvezményes kölcsönökhöz jutnak, a Szép-kártyára elhelyezett összegeket a duplájára emelik. Közszféra: 100 ezerről 200-ra. Versenyszféra: 200-ról 400-ra
  3. a veszélyhelyzet átvészelése: moratóriumok bevezetésével. Több mint 4 millió hitel van Magyarországon, év végéig a hitelesek fellélegezhetnek. A csok és a babaváró hitelt sem kell idén törleszteni. A jelzáloghitel elengedését már második gyermek születésénél is lehet igényelni. Aki nem élt még a lehetőséggel, éljen! - mondta Novák Katalin. Meghosszabbították az anyasági ellátásokat (gyes, gyed, gyet). Ez 15 ezer családot érintő kedvezmény. Bevezették a gyermekek otthongondozási díját is, a felülvizsgálathoz online és telefonon is mód van. A nagycsaládos autóvásárlási támogatásnál a határidő meghosszabbodik a veszélyhelyzet után 6 hónappal. Ingyenes parkolás
  4. fiatalok támogatása: nem kell diákhiteleket törleszteni, akkor csak, ha valaki mégis szeretne törleszteni. Aki most vesz fel diákhitelt, azokra is vonatkozik. Plusz diákhitel-lehetőség: kamatmentes, 500 ezer forintos hitel az egyetemisták számára. Nyelvvizsga-mentes diplomaszerzés a veszélyhelyzetben
  5. idősekre vonatkozó lépések: legyenek, maradjanak biztonságban! Egyszerűsödött a receptkiváltás módja, nem kell patikába menni, nem kell személyesen ügyeket intézni 65 év fölött. A nyugdíjügyek intézését is elhalasztja a kormány. A postai szolgáltatásoknál is egyszerűsítések vannak, illetve a boltokban idősidősáv van (9-12 óra között).

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, minden egyes embertársunk elvesztése fájdalom, ezért nehezen jelenti be, hogy 11-en meghaltak 24 óra alatt. "Együttérzünk a családokkal" - mondta. Nőtt az új megfertőződések száma is, 78-cal. Az elhunytak között van egy 49 éves férfi is - mondta. De neki is más alapbetegségei voltak, akár csak a korábbi esetekben. Aláhúzta ugyanakkor azt is, hogy egyre többen fel is épülnek, illetve jól van két beteg is, akit levettek a lélegeztetőgépről.

Az elmúlt napokban az idősotthonokra fókuszáltak,

a Pesti úti idősotthonban 4-re nőtt az elhunytak száma

a mai napra. De leszögezte: minden bevezethető szabályt bevezettek korábban, a felvételi stop és a látogatási tilalom is érvényben volt, amikor kellett. Most a hiányosságok felszámolására kell koncentrálniuk, a teszteket a lakók felénél végezték el eddig, de mindenkit le fognak tesztelni, mert "egy zárt közösségről beszélünk".

Azt is elmondta, az idősotthoni egészségügyi ellátás hiányos, emiatt további ellenőrzések jönnek, az otthonban maradó, jobb állapotú fertőzötteket folyamatosan figyelni kell, illetve el kell különíteni.

Kiemelte,

a főváros és környéke adja a fertőzöttek csaknem kétharmadát,

de bármely település érintett lehet.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, kedden 5 teherszállító gép jött védőeszközzel (ruházat, maszkok).

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályokat egyre többen szegik meg, 5918 rendőri intézkedés volt emiatt (egy nap alatt 800 a növekmény), 4000-nél is több figyelmeztetés volt.

A hatósági házi karanténok száma 15 401. Itt 507 feljelentésre volt szükség.

Az üzletek szabálytalan nyitva tartása miatt 68 feljelentésre került sor.

A büntetőeljárások száma már csaknem 200, az ügyek negyede rémhírterjesztés. 40 főt hallgattak ki büntetőeljárásban gyanúsítottként.

Kedden négy csalót is elfogtak, több tízmillió forintnyi előleget vettek fel kézfertőtlenítőkért, de ehelyett alkalmatlan termékeket adtak át.

Kérdések

- Új eljárásrend a szociális intézményekben. Hogyan tartatják be?

- Az egészségügyi ellátásra fogunk fókuszálni.

- Van-e arra elvi lehetőség, hogy elkerüljük a tömeges megbetegedések fázisát?

- Úgy látjuk körülnézve, hogy nem elkerülhető, sehol sem volt az. Ez adódik a betegség továbbadási lehetőségeiből. Mindenki 2-3 embernek tudja továbbadni a fertőzést, ha megteremtődnek a továbbadás feltételei. Hátha el tudjuk kerülni...

- Mit tehet, akinek a szomszédja megszegi a korlátozásokat?

- Amennyiben ilyenről tud a rendőrség, megjelenik a helyszínen és intézkedik. Egy házibuli egyébként is olyan jellegű csendháborítással járhat, ami egyéb helyzetben is intézkedésekkel járna. Ha ilyet tapasztalnak, hívják a 112-t!

- Mikor, honnan jönnek még védőfelszerelések?

- Folyamatosan figyeljük a lehetőségeket, de itthon is folyik a gyártás és a kiszállítás a kórházakba.

- Miért tértek át a gyorstesztekre a mentősök?

- Az OMSZ munkatársai nem csak ezt a módszert használják. Ha kétség merül fel, akkor mindkét módszerrel megnézik a gyanús személyt.

- Terveznek-e változtatni a járóbeteg-szakellátás korlátozásain?

- Folyamatosan változik, hétről hétre, a tervnek megfelelően. A háziorvosi szolgálat rendkívül jól megszervezte önmagát, a 65 éven felüliek is - sajátos módon - ellátják feladataikat. Az ellátások kapcsán panaszbejelentést nem kaptunk.

- Az európai koronavírus mennyire veszélyesebb a fiatalabbakra?

- Vannak már változások a vírus genetikai állományában, de a fertőzőképességgel kapcsolatban nincs - jelenleg.

- Mi számít rémhírterjesztésnek? Egy Facebook-poszt már igen?

- Békeidőben is "fontos" bűncselekmény a rémhírterjesztés. Emlékezhetnek, hogy a budapesti karantén rémhíre miatt rendkívül sok rendőr intézkedett, kiemelten kezeli a rendőrség ezt a műfajt. Ezért kellett a Btk.-ban is rögzíteni.

- Kiterjesztik-e a szűrést?

- Igen, a Korányi a nyolcadik intézmény. Bármilyen mértékben tudunk bővíteni, ha szükséges.

- Miért vannak ilyen területi eltérések a fertőzésben?

- A népsűrűség fontos oknak számít, illetve az intézmények száma. A Nyírségben, Baranyában és a nyugati határ közelében van még nagyobb számú fertőzés, de Budapest és környéke nagyon kiemelkedik.

- Elvált szülők hogyan oldhatják meg a gyermek láthatását?

- A kijárási korlátozásról szóló törvény nem szabályozza ezt a kérdést. Az elvált szülők egyeztessenek a kapcsolattartás módjáról.

- Értesülések vannak arról, hogy védőeszközöknek veszett nyoma. Melyek a szükséges lépések?

- A kórházparancsnokok jelenléte a garancia a szigorú fellépésre. Ha ilyen van, feljelentés történik.

- Heves megyében van-e olyan kijelölt pihenőhely, ahol tranzitjárművek pihenhetnek?

- Minden, tranzitjármű meg van jelölve sárga matricával, a sofőrök pedig kapnak térképet, merre mehetnek, hol állhatnak meg.

- Kocsmaudvarok alakultak ki az utcákon az alkoholt árusító helyeken. Mit lehet tenni?

- Ez egyébként is jellemzően tilos, szabálysértés. Aki ilyet lát, hívja a 112-t!

- Van-e kijelölt, Veszprém megyei intézmény a koronavírusos betegek ellátására az ajkai kórházon kívül?

- Igen, a veszprémi megyei kórház is az.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×