Nyitókép: Bixabay.com

Megkezdődött a kora tavaszi madárnyüzsgés

InfoRádió
2020. március 28. 17:15
A korán jött tavasznak köszönhetően egyre több vonuló madárfaj érkezik vissza a Kárpát-medencébe, a pár napra téliesre forduló idő a nagy testű fajoknak, például a gólyáknak nem okoz problémát.

A madárvonulásnak két fő csúcsa van: az őszi, ami a látványosabb, hiszen gyorsabban és nagyobb tömegben indulnak el az állatok, illetve a tavaszi időszak, amikor úgymond „visszaszivárognak” az élőhelyeikre a madarak – fogalmazott az InfoRádiónak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kaposvári csoportjának elnöke. Csapatokban jellemzően a seregélyek szoktak feltűnni március közepén.

És már a gólyák is érkeznek, amire egészen április közepéig lehet majd számítani, ebben pedig az időjárás alakulása játszik nagy szerepet. A enyhe tél és a nagyon korán meginduló tavasz ugyanis azt eredményezte, hogy a melegebb tájakon telelő madaraink két-három héttel korábban indultak útnak – tette hozzá Molnár Marcell.

A pár napra újból beköszöntött télies időjárás a nagytestű madaraknak alapvetően nem okoz problémát, de megfigyeléseik alapján a kisebb testűek is át tudták vészelni.

A víziszárnyasok, amelyek Magyarországon költenek, egyszerre érkezőben és távozóban is vannak – magyarázta a szakember. Hiszen míg a különféle récék és szárcsák most térnek haza, addig egyes északi, hazánkban telelő ludak épp elhagyni készülnek az országot, irányba véve a Skandináv-félszigetet, vagy éppen Lengyelországot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Madárnyüzsgés – Molnár Marcell, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást