eur:
395.41
usd:
372.34
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely: valótlanságok terjednek a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban

A Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, időközi választások valóban elmaradhatnak a veszélyhelyzetben, de a 2022-es országgyűlési választások semmiképp.

Az operatív törzs keddi bejelentéseit követően közös sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté elmondta, hétfőn fontos lett volna, hogy a kormány eddigi, rendkívüli intézkedései hatályban maradjanak, de ezt az ellenzék leszavazta.

"Nagy szükség lett volna a parlamenti pártok összefogására, de az ellenzék kicsinyes, hamis, álságos játékot kezdett játszani" - fejtegette. Hozzátette, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat múlt heti egyeztetésében számára érthetetlen változás állt be egy hét alatt.

Elárulta, az ellenzék kérésére üléseztek a Parlament Felsőházi termében, de még sok más javaslatot is figyelembe vett a kormányoldal, de azt az új helyzetben senki nem tudja megmondani, hogy a jövőben hogyan lesz határozatképes a parlament.

Jelezte,

a jövő héten már elegendő lesz a kétharmados többség, de "ki tudja megmondani", hogy ez a jövő héten az ellenzék nélkül egy járványos időszakban meglesz-e.

Arra kérte az ellenzéket, hogy ha most az emberek kárára cselekedtek, a jövő héten ne tegyék.

Hozzátette még: az ellenzék valahogy nem kifogásolja Karácsony Gergely rendeleti kormányzását Budapesten. Kérdésre válaszolva hozzátette, Karácsony Gergely most "lépéselőnyben lesz".

Szerinte lehetnek olyan - gazdasági - intézkedések, amelyek érvényben maradnak a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet lejárta után.

Gulyás Gergely a tájékoztatón elmondta, számtalan valótlan állítás jelent meg a rendkívüli veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatos törvényjavaslatban.

"Több valótlan állítás is megjelent: az egyik az, hogy megtörténhet, nem tartunk választásokat" - hozta az első példát. Azt mondta, ez nem igaz, de

időközi választásokat el lehet halasztani.

Szerinte most az a kormány feladata, hogy mérsékelje az ellenzék által okozott károkat.

Felsorolta azon rendeleteket, amelyek a veszélyhelyzet lejártával hatályukat vesztik a hétfői napon, ezért a keddi szavazást követően legkorábban szerdán lehet meghosszabbítani a veszélyhelyzet intézkedéseit, tehát

lesz két nap, amikor nem lesznek érvényesek az intézkedések, például a digitális oktatás

sem.

Kérdésre válaszolva, mely szerint a kormány online is dönthetne-e 15 naponként a veszélyhelyzetről, elmondta, a liberális javaslattevő, Bősz Anett rikoltozna a leghangosabban, ha a kormány így tenne. Ehhez Kocsis Máté hozzátette, Bősz Anett aligha olvasta el a törvényjavaslatot, másokkal együtt a cipőjét nézte, amikor a kormányoldali kérdés elhangzott hétfőn a parlamentben, hogy ki olvasta el a javaslatot.

Újabb kérdésre válaszolva azt is elmondta, egy újabb veszélyhelyzetről szóló újabb döntéssel kapcsolatos helyzet egyelőre nem világos számára sem, de hogy a kormány dönthet-e ebben a helyzetben, a szerdai kormányülésen az igazságügyi miniszter, Varga Judit javaslat formában szól majd.

A

parlamenti home-office-ra

kitérő kérdésre válaszolva elmondta, ezt az alkotmány szabályozza, "jelen lévő" képviselőkről szól az alaptörvény, egy másik kérdésre válaszolva pedig azt is kijelentette, a 90 napos zárt idejű rendkívüli helyzetnek jogilag szerinte nincs értelme.

Kocsis Máté még azt is bejelentette,

a kormányoldal és az ellenzék közti egyeztetés a rendkívüli veszélyhelyzet meghosszabbításáról befejeződött,

annak a továbbiakban nincs értelme, szerinte "egy dizájnerrel vagy Magyar Györggyel kellene" egyeztetnie, nem azokkal, akik ténylegesen a parlamentben ülnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×