Az operatív törzs szerint továbbra sincs szó kijárási tilalom bevezetéséről - a nap hírei

Infostart
2020. március 19. 22:49
A babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik a hitelek törlesztésének koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése. 71 vállalatnál kezdték el a munkát a honvédelmi irányító törzsek.

Továbbra sincs szó kijárási tilalom bevezetéséről vagy egyes települések lezárásáról - jelentette ki az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor hangsúlyozta, hogy a lakosság ellátását biztosító teherforgalom biztosított. Elmondta: Szlovákia és Magyarország megegyezett, hogy a határ 30 kilométeres körzetében dolgozók munkáltatói igazolással szabadon átléphetik a határt. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt: a jövőben nem viszik kórházba, hanem otthon tesztelik azokat, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. Aki fertőzöttnek bizonyul, az otthoni hatósági karanténban is maradhat, ha állapota nem igényel kórházi ellátást, és ha megoldható teljes elszigetelése a család többi tagjától.

A pénzügyminiszter szerint felkészült a hitelezések átütemezésére a magyar bankrendszer. Varga Mihály a Magyar Bankszövetséggel tartott megbeszélése után hangsúlyozta, automatikusan felfüggesztik a hitelek törlesztésének kötelezettségét, azonban az ügyfeleknek érdemes kérniük a további folyamatos, eredeti szerződés szerinti fizetés lehetőségét a banktól, ha tudják fizetni a törlesztést. Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta, felkészültek arra, hogy együtt dolgozzanak a kormánnyal, amint meglesznek a részletszabályok, tájékoztatják az ügyfeleket.

A bankok leállították a törlesztőrészletek beszedését - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet közölte, hogy akinek nincs szüksége a moratórium igénybevételére, és folytatja hitele törlesztését, annak erről majd nyilatkoznia kell. A minta kidolgozása folyamatban van. A bankszövetség közölte, a részletszabályok kidolgozásához most néhány napig szükség van az ügyfelek türelmére, ezt követően minden érintett részletes tájékoztatást fog kapni.

A babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik a hitelek törlesztésének idei, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése. A babaváró kölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg - mondta a Miniszterelnöksége vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón kiemelte: Révész Máriusz vezetésével új, önkéntességi akciócsoportot hozott létre. Hozzátette: Magyarország egyelőre a kevésbé fertőzött államok közé tartozik, de a következő napokban várhatóan ugrásszerűen nő a megbetegedések száma. Gulyás Gergely kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet parlamenti meghosszabbítását.

Munkacsoport alakult a Külügyminisztériumban a külföldön rekedt magyarok hazatérésének megszervezésére. A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében arra kért mindenkit, aki külföldről haza szeretne jönni, hogy ezt mielőbb tegye meg vagy jelezze, ha segítségre van szüksége. Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, hogy a járvány miatt hosszú hónapokig tartó nemzetközi közlekedési korlátozásokkal kell számolni. Közben Marokkóból már hazahozták az ottrekedt magyarokat.

71 vállalatnál kezdték el a munkát a honvédelmi irányító törzsek. A Az érintett cégek közt energiacégek, pénzintézetek, gyógyszeripari cégek, kereskedelmi láncok is megtalálhatók. A vállalatokhoz néhány tagú katonai, honvédelmi irányító csoportot küldtek ki, melynek tagjai rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is. Az akciócsoportok feladata egyelőre annyi, hogy nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Fő céljuk a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

A fővárosi önkormányzat felvette a kapcsolatot a budapesti plázák üzemeltetőivel, hogy a koronavírus-járvány miatt átmenetileg tegyék lehetővé a bevásárlóközpontok parkolóinak ingyenes használatát. Karácsony Gergely főpolgármester online sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy tűnik van fogadókészség erre. Hozzátette, hogy a 8. kerületi önkormányzat meg is tudott már erről állapodni az egyik bevásárlóközponttal. Ismét úgy vélte: az ingyenes közterületi parkolás nem oldaná meg a problémákat.

Visszavonja a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát és otthagyja az intézményt Eszenyi Enikő. A teátrum jelenlegi színész-igazgatója a színház Facebook-oldalán a személyét ért támadásokkal indokolta döntését. Mint írja: a maga és mások méltóságának megőrzése érdekében döntött így, annak ellenére, hogy a szakmai bizottság az ő pályázatát találta a legjobbnak. A színház vezetői posztjáról március végén döntenek,

Elmarad a koronavírus-járvány miatt májusban a cannes-i filmfesztivál, amelyet a szervezők szerint talán egy későbbi időpontban tartanak meg. Végleges döntést a szervezők a járványügyi helyzet alakulásától függően hoznak az állammal, a cannes-i polgármesterrel és a filmszakma képviselőivel egyeztetve. Az egyik lehetőség, hogy június végén vagy július elején rendezik meg a seregszemlét. Ha a fesztivált egy későbbi időpontban sem sikerül megtartani, 73 éves történetében először marad el