Nyitókép: Áder János köztársasági elnök (j) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országház előtt, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország lobogóját az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 172. évfordulóján, 2020. március 15-én. MTI/Illyés Tibor

Március 15. - Levélben és videoüzenetben emlékeztek meg a politikusok

Infostart / MTI
2020. március 15. 16:16
A koronavírus terjedése miatt országszerte lemondták a március 15-ei programokat, a politikusok az idén videoüzenetben, levélben emlékeztek meg a nemzeti ünnepről. Áder János köztársasági elnök televíziós ünnepi beszédében arra kért mindenkit, otthonában ünnepelje meg azt, hogy "egy nép nemzetté vált". Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a határon kívüli magyarsághoz, ebben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett.

A nemzeti ünnep egyetlen idei központi programja a reggeli zászlófelvonás volt. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében vonták fel a Parlament előtt.

A többi központi rendezvény - köztük Orbán Viktor miniszterelnök szokásos múzeumkerti beszéde, valamint a Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadása - a koronavírus terjedése miatt elmaradt. A kitüntetettek névsorát nyilvánosságra hozták, de a díjátadót későbbre halasztották.

Áder János államfő a közszolgálati televízió által sugárzott ünnepi beszédében hangsúlyozta: a szabadság és a hűség adja március 15. erejét.

A köztársasági elnök a koronavírus-járványra utalva arra kért mindenkit, hogy otthonában emlékezzen. "Most épp szerényebb körülmények között, kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva" - tette hozzá.

"Ünnepeljük meg ma is azt a napot, amelynek megítélésében nincs vita közöttünk!" - mondta, arra buzdítva, hogy "ünnepeljük meg, hogy egy nép nemzetté vált".

Áder János lengyel kollégáját levélben köszöntötte, miután Andrzej Duda a koronavírus-járvány terjedése miatt lemondta magyarországi látogatását, és nem tudta átvenni Magyarország külföldi államfőknek adományozható legmagasabb kitüntetését, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét a lánccal és az aranysugaras csillaggal.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a határon kívüli magyarsághoz a március 15-i nemzeti ünnepen, ebben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár vasárnap az MTI-t.

Orbán Viktor szerint idei ünneplésünknek különös hangsúlyt ad, hogy száz évvel vagyunk a trianoni országvesztés után.

"Akárcsak 172 évvel ezelőtt, amikor Gábor Áron nélkül gyorsan elbukott volna a szabadság ügye, Magyarország ma sem létezhet az erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai magyar közösségek nélkül, amelyek megerősítése és jogainak védelme közös feladatunk és felelősségünk" - írta.

A kormányfő hozzátette: "a '48-asok követőiként azt kívánjuk, és arra esküszünk, hogy az egyedülálló nyelvi, szellemi és kulturális örökséget, amelyet több mint ezer év leforgása alatt a Kárpát-medencében létrehoztunk, megtartjuk, és mindannyiunk javára tovább is gyarapítjuk".

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a kormánypárt Facebookon közzétett vasárnapi ünnepi videoüzenetében azt mondta: nemzeti hőseink bátorsága az, ami ezekben a nehéz időkben erőt és kitartást adhat.

Hét ellenzéki párt - az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Magyar Liberális Párt - közös videoüzenetben emlékezett meg március 15-éről. A résztvevők korábban közös demonstrációt terveztek, de a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt lemondták.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közzétett ünnepnapi videójában azt mondta: ma talán távolabb van március 15. üzenete, mint a rendszerváltáskor,

Budapest megint rebellis város, hiszen lázadással ér fel, hogy a tavaly októberi választáskor a fővárosiak újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettek hitet.

A felhőtlen közös ünnepléstől nem csak a járványveszély foszt meg minket; évek óta lehet az a zavarba ejtő érzésünk, amikor elolvassuk az 1848-as forradalom tizenkét pontját, hogy az mennyire aktuális, sőt, hogy egyre inkább az - tette hozzá a főpolgármester.

Március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének napja 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.