Nyitókép: MTI/Városliget Zrt

A kormány párbeszédet szeretne a Városligetről

Infostart
2020. február 25. 12:33
Egyeztetést sürget a Városliget területére tervezett változtatási tilalom kérdésében a Liget Budapest beruházás miniszteri biztosa után a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is.

A módosítás a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjén szerepel.

Fürjes Balázs levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, amelyben azt kéri: a döntés előtt a kérdést vitassák meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában is.

Baán László, a Liget Budapest beruházás miniszteri biztosa az InfoRádió reggeli műsorában azt mondta: a jogszabályok szerint a tilalom nem érintheti az érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkező beruházási munkálatokat, ugyanakkor legalább 3 évig egyetlen négyzetméternyi zöldfelület sem újítható meg.

A miniszteri biztos szavaira Budapest főtájépítésze reagált a Facebookon. Bardóczi Sándor azt írta, hogy az építési törvény szerint a kertészeti tevékenységek nem minősülnek építési tevékenységnek, így a változtatási tilalom egyáltalán nem terjed ki a a növénytelepítési munkákra.

„Tehát miniszteri biztos urat – ha ez volt a félelme – semmi nem akadályozza meg abban, hogy fákat, bokrokat telepítsen a Városligetbe, sőt bátorítjuk, hogy kezdjen végre bele az elpusztított zöldfelületek rehabilitációjába, például az elbontott Petőfi Csarnok helyének füvesítésével, a történeti Nagyrét rehabilitációjával" - írta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Baán László a változtatási tilalomról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást