Nyitókép: baon.hu

Súlyos sérültjei is vannak a gyermekek géderlaki buszbalesetének

Infostart
2020. január 30. 15:38
A jeges úton csúszott meg a menetrend szerinti járat, amelyen sok iskolás utazott. A gyerekek épp leszálláshoz készülődtek.

A Bács-Kiskun megyei hírportál beszámolója szerint reggel az iskolásokat hozta a menetrend szerinti busz, amely a Dunaszentbenedeki úton haladva nem tudta a kanyart bevenni, megcsúszott, és az iskola falától egy méterre az árokba csapódott.

A gyerekek már a leszálláshoz készültek, amikor a baleset történt, így a becsapódás erejétől többen elestek, megütötték magukat. A helyi ügyeletes orvost hívták ki a sérültekhez, mivel a gyerekek fájdalomra panaszkodnak, mentőt hívtak hozzájuk.

Tíz gyereket kellett a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Sürgősségi Osztályára szállítani: nyolc könnyebb, kettő súlyos sérüléseket szenvedett, az egyik diáknak eltört a csuklója.

Katona György, a község polgármestere elárulta: a járművön összesen 43-an, túlnyomó többségében gyermekek utaztak.

Ő maga beszélt a buszsofőrrel, aki elmondta neki, hogy reggel már másodszor fordult meg ezen a szakaszon és első alkalommal még semmi gond nem volt, de később „jobban lefagyhatott a dombon lévő kereszteződés”. A szemtanúk egyike a megyei hírportálnak úgy fogalmazott, hogy „a busz lassan, lépésben haladt”, ezért szerinte nem a buszvezető hibájából csúszhatott ki a jármű.

A baleset okozta trauma miatt a helyi iskola vezetése úgy határozott, hogy rendkívüli tanítási szünetet rendel el a mai napra.

A polgármester megjegyezte: a sószóró autó kb. fél órával a baleset után érkezett meg a településre, amiben egyébként semmi szokatlan nincs, mivel addig Dunaszentbenedeken dolgozott, és onnan haladt tovább Géderlakra. A településvezető úgy látja, hogy a hasonló eseteket biztosan csak akkor lehetne elkerülni, ha a közútkezelő hamarabb tudna eljutni hozzájuk a szóróanyaggal.