Nyitókép: Pexels.com

Párokat keresnek fontos feladatra

InfoRádió
2020. január 27. 18:22
Családokat, házaspárokat keres a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nevelőszülői csoportja Budapesten és a főváros 40 kilométeres körzetében nevelőszülői feladatra.

A nevelőszülők a családból kiemelt gyermekeket nevelik, azért, hogy később visszahelyezhetők lehessenek a vér szerinti szülőkhöz. Az érintett fiatalok folyamatos kapcsolatban állnak a vér szerinti szüleikkel, ennek pontos menete a gyámhivatali nevelőszülőhöz kihelyező határozatban van szabályozva: mikor, mennyi időre (például ünnepekre) kísérővel vagy anélkül mehet haza a fiatal – magyarázta Králné Szabó Piroska, a nevelőszülői csoport vezetője.

A nevelőszülőre bizonyos fokú érzelmi teher is nehezedik, amikor a kiemelt gyerek visszakerül az eredeti családjába, de az erre való felkészítésre a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tanfolyamain nagy hangsúlyt helyeznek, továbbá nevelőszülői tanácsadókat is bevonnak. Králné Szabó Piroska hozzátette, sajnos ritkán fordul elő, hogy a gyerekek visszakerülnének az eredeti családjukhoz, ehelyett inkább örökbe adhatóvá válnak a szervezeten keresztül.

Bár a gyámhivatal egyvalakit nevez ki nevelőszülőnek, és egy ember kapja a járandóságot a nevelt gyermek után, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - az eddigiekhez hasonlóan -

párok jelentkezését várja, hiszen a feladat nem könnyű.

Az ma már nem szükséges, hogy mindkét szülő részt vegyen a nevelőszülői képzésen, de két ember értelemszerűen könnyebben megbirkózik a teendőkkel – jegyezte meg Králné Szabó Piroska.

A lakhatási körülményekkel kapcsolatban megjegyezte: szeretik, ha a gyereknek külön szobája van, mindazonáltal, ha ez nem megoldható és osztoznia kell, a törvény akkor is legalább 6 négyzetmétert ír elő. Ahogy elvárt a külön ágy és tanulóasztal, valamint egy saját szekrény biztosítása is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Családokat, házaspárokat keresnek nevelőszülői feladatra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást